Belföld

Ellenzi a Mi Hazánk a veszélyhelyzet háborús kiterjesztését

Varga Jennifer / 24.hu
Varga Jennifer / 24.hu
Novák Előd és pártja szerint inkább a NATO-csapatokat kéne visszavonni Magyarországról.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter csütörtökön jelentette be a Kormányinfón, hogy alkotmánymódosítás van tervben. A módosítás szerint a szomszédban dúló háború esetén is lehetséges lenne a veszélyhelyzeti kormányzás (ami gyakorlatilag alapértelmezetté vált a Covid-járvány 2020-as kitörése óta). Erre reagált most az alakuló parlament egyik leendő kis frakciója nevében Novák Előd.

Kapcsolódó
Háború idején is lehetővé tennék a veszélyhelyzeti kormányzást, nincs döntés az árstopok sorsáról
Gulyást az árstopról, az új kormányról és az ellenzékről kérdezték a kormányinfón.

A Mi Hazánk álláspontja a politikus szerint az, hogy nem támogatják a veszélyhelyzet kiszélesítését és a módosítást.

Így érvel a nemzeti radikális párt:

“A koronavírus után új apropót keres a kormány, hogy rendkívüli jogrendben, korlátozások közt tarthassa az embereket, de a Mi Hazánk Mozgalom rávilágít annak álságosságára.”

A párt szerint fegyveres készülődést is jelentene a veszélyhelyzet, aminek „diplomáciailag is rossz üzenete lenne”. Szerintük inkább vissza kéne vonni „a külföldi NATO-harccsoportokat Magyarországra beengedő kormányhatározatot”, hisz az ország felvonulási területté tétele okoz igazi veszélyhelyzetet. Szerintük a kormány korábbi ígérete ellenére engedi a NATO-csapatok idetelepítését, amit a Mi Hazánk ellenez a következő érvrendszer mentén:

Idegen haderőknek nincs helyük hazánkban, Magyarország a magyaroké!

Innentől a közlemény az orosz propagandát idézi, miszerint csak más NATO-tagállamok katonai megsegítése a kötelezettségünk, Ukrajna pedig nem az. Ráadásul szerintük Kárpátalján elnyomta a „soviniszta” ukrán vezetés a magyarságot (a helyzet feszítésében Oroszország is részt vesz), és amúgy sem kéne az amerikai katonai érdekeket kiszolgálni. Novák Előd, a párt Honvédelmi Kabinetjének elnöke így zárja közleményét:

Az oroszok elleni embargó így is felbecsülhetetlen károkat okozott a magyar gazdaságnak, most már a magyar érdek legyen az első! A magyar kormány ne provokálja az oroszokat Ukrajna feltétel nélküli EU-csatlakozásának támogatásával és háborús veszélyhelyzet kihirdetésével, katonai készülődéssel sem!

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik