Közélet

A parlament felfüggesztette Tóth Csaba mentelmi jogát

A parlament csütörtökön 175 igen szavazattal felfüggesztette Tóth Csaba MSZP-s országgyűlési képviselő mentelmi jogát. Tartózkodás és „nem” szavazat nem volt.

Polt Péter legfőbb ügyész február 25-én befolyással üzérkedés és más bűncselekmények miatt indítványozta Tóth mentelmi jogának felfüggesztését. A vonatkozó közlemény szerint a Központi Nyomozó Főügyészség előtt folyamatban lévő nyomozásban megalapozott gyanú merült fel arra, hogy Tóth Csaba 2016-ban Horváth Csabával – a XIV. kerület jelenlegi polgármesterével, aki akkor a Fővárosi Közgyűlés tagja volt – Zuglóban, a tervezett fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére kerestek egy gazdasági társaságot, amelytől a nyereségük felére tartottak igényt.

Tóth Csaba cselekménye vesztegetés látszatát keltve üzletszerűen elkövetett befolyással üzérkedés bűntette megalapozott gyanúját kelti az ügyészség szerint. A parlamenti Mentelmi bizottsága közzétette az indítványt is, amelyben az szerepelt, hogy Tóth – saját maga és Horváth részére –  összesen 31 250 000 forint jogtalan előnyt kért és vett át három részletben. Majd 2017 őszétől 2019 őszéig összesen még legalább 250 millió forintot – állítja az ügyészség.

A Mentelmi bizottság március 7-én tárgyalta az ügyet és ugyan Tóth a bizottsági ülésen azt állította, hogy az ügyészi indítványban leírtak teljesen megalapozatlanok, a bizottság egyhangúlag azt javasolja az Országgyűlésnek, hogy Tóth Csaba mentelmi jogát függessze fel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik