Közélet

Az ukrán nagykövet szerint „nem lehet nem párhuzamot vonni Putyin és Hitler között”

EMBASSY OF UKRAINE IN HUNGARY / FACEBOOK
EMBASSY OF UKRAINE IN HUNGARY / FACEBOOK
A dilpomata fegyvert kért a magyar kormánytól, emlékeztetett rá, az időt Ukrajna most percekben, életekben méri.

Ukrajna budapesti nagykövete a 444-nek adott interjúban azt mondja, nagyon hálásak a menekültek támogatásért, de fegyver, védőfelszerelés és légtárzár is kell az oroszok ellen. Ljubov Nepop hosszan beszél arról, milyen borzalmakat okozott Putyin totális háborúja. Az orosz propagandáról, hogy az ukránok „nacionalisták, fasiszták, radikálisok” úgy véli, Moszkva a fejekben akarja megnyerni a háborút, de ha szembenézünk az igazsággal,

nem lehet nem párhuzamot vonni Putyin és Hitler között.

Az orosz elnök éppúgy meg akarja semmisíteni az ukránokat, ahogy Hitler a zsidókat, az

»ukrán kérdés« megoldásának szükségességével kapcsolatban is ugyanúgy beszél, ahogy a második világháború idején a »zsidó kérdés« megoldásáról beszéltek.

A diplomata rengeteg párhuzamot talál a nácik egykori és az  oroszok mostani hadviselése között, az atomerőművek elleni támadásokról az mondja, az oroszok

barbár háborúja egész Európát fenyegeti. Amit Oroszország művel, az egyenértékű az atomterrorizmussal. (…) Ezt azoknak is mondom, akik Európában úgy gondolják, hogy kimaradhatnak a háborúból és a háborús fenyegetésből, miközben a Kreml Ukrajnát igyekszik megsemmisíteni.

Szerinte ezt egyre többen értik, a NATO és az EU folyamatosan tárgyal az Ukrajna támogatásával kapcsolatos kérdésekről és a támogatás napról napra nő, egyre szigorúbbak a szankciók, a világ kezd ráébredni, milyen veszélyt jelent Oroszország. Azt mondja,  nem kérik, hogy a magyar honvédség vagy bármely NATO-tag  hadserege helyettük harcoljon, de fegyverek, védőfelszerelések, légtérzár, repülőgépek és légvédelmi eszközök nélkül nem tudják megvédeni Ukrajnát, a gyermekeiket.

Nagyon gyakran hallja, hogy

nagyon sajnáljuk a gyermekeiteket, de nem akarjuk veszélynek kitenni a mieinket, és ezért nem támogatjuk, hogy fegyvereket adjunk Ukrajnának

– mondja a nagykövet, aki szerint alapjaiban téves a megközelítés.

Oroszország senkit sem fog megkímélni. Ne legyenek vakok: orosz nyelvű városokat bombáz! Azokat tehát, akik a saját logikája szerint a leginkább barátiak Moszkvával, és akiknek az orosz tankokat virágcsokrokkal kellene fogadniuk. Önökre szintén baráti országnak tekint – tehát szintén úgy számol, hogy a tankjait virágokkal fogják fogadni.

Téves elképzelés, hogy Magyarország kívül maradhat, ha nem támogatja Ukrajnát, ahol most az időt percekben, emberi életekben mérik,

minden percben, amíg azon gondolkodnak, hogy adjanak-e nekünk fegyvereket és védőfelszereléseket, kockára teszik egy ukrán honvéd életét, és utat nyitnak az orosz tankok további előrenyomulásához. Így közelítik a háborút a határaikhoz.

Arról a kormánypropagandáról, hogy ne a magyarok fizessék a háború költségeit, azt mondja, aki ma ezt az árat nem akarja megfizetni, lehet, hogy holnap már azt fizeti, amit most Ukrajna. Bár józan érv, hogy Oroszország nem támad NATO-tagországra, de

Putyin más koordinátarendszerben él. (…) Azt gondolni, hogy a bele nem avatkozás megvéd az orosz agressziótól, az egy logikai csapda. Az erő csak az erőből ért.

A magyaroknak a mostani háború értelmezéséhez segítséget jelenthetnek az egri vár védői, az ’56-os szabadságharcosok példája, az ukrán hősök ugyanis most Európát, a következő nemzedékeket is védik az orosz hódítóktól.

Kapcsolódó
A kormánynál „vannak, akik” lett az „ellenzékből”
A törvénysértés után újabb hírlevelet küldtek. Közben a Fidesz egyértelművé tette, hogy a stílustváltást valójában miként is kell érteni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik