Közélet

14 ember ellen emeltek vádat a bócsai csoda miatt

Hadházy Ákos / Facebook
Hadházy Ákos / Facebook
Szagtalan trágyát ígértek, valójában uniós és költségvetési pénzeket csaltak el.

Hadházy Ákos független képviselő még tavaly december végén járt Bócsán, ahol egy uniós pénzből felépített, nagyon tudományos trágyakezelő üzemet (szagtalan trágyagolyókat ígért a cég) keresett, de csak egy kis kupac homokot, egy nagyobb halom trágyát és egy ipari áramot adó dobozt talált.

Ezt már ő is annyira bizarrnak tartotta, hogy a bócsai csodára rákérdezett Polt Péternél, aki január 5-én válaszolt is neki.  Elárulta, az ügyben a NAV Dél-alföldi Bűnügyi Igazgatósága költségvetési csalás miatt nyomozott.

Hadházy Ákos azonban arra is kíváncsi volt, mi lett a nyomozás eredménye, az eljárás érint-e uniós projektet, történt-e gyanúsítás, ha igen, az hány embert érint?

A legfőbb ügyész válaszában jelezte, a nyomozás befejezése után a Bács-Kiskun Megyei Főügyészség 2020. augusztus 19-én 14 ember ellen nyújtott be vádiratot a Kecskeméti Törvényszékhez, ahol az elsőfokú bírósági eljárás folyamatban van. 

Polt Péter azt írta, a vádirati tényállás lényege szerint

a terheltek valótlan tartalmú számlák felhasználásával jogosulatlanul vettek igénybe az Európai Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Alap társfinanszírozásában megvalósuló uniós illetve központi költségvetési támogatásokat, valamint okoztak általános forgalmi adónemben vagyoni hátrányt.

Hadházy Ákos korábban azt írta, ezeknél a „csodáknál” nem is az a fontos, hogy nem valósult meg semmi, hanem az, hogy ki és miért engedte, hogy erre a semmire előre kifizessenek támogatást.

Kapcsolódó
Bűzlik valami a szagtalan trágyára költött uniós pénz körül
Hadházy Ákos kérdésére Polt Péter elismerte, a NAV költségvetési csalás miatt nyomozott, miután gyakorlatilag a semmire ment el 474 millió.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik