Közélet koronavírus

Fontos határidők – megjelent a rendelet az oltási igazolványról

IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
IVÁNDI-SZABÓ BALÁZS / 24.HU
Több oldalon át részletezik, kit és miként érint, hogy február 15-től a védettségi igazolvány átalakul oltásivá és gyakorlatilag csak az számít majd védettnek, aki oltott.

A Kormányzati Tájékoztatási Központ beharangozójának megfelelően megjelent a Magyar Közlönyben az a kormányrendelet, amely szerint február 15-étől csak az számít védettnek, aki oltott, aki átesett a fertőzésen az már nem. Aki oltott, de a fertőzés miatt nem vett fel újabb oltást, annak fontosak a megszabott határidők.

Tizennyolc év felett nem egyenértékű a védettség igazolásával,

  • ha egydózisú oltóanyag esetén az oltás óta hat hónap eltelt, az érintett újabb oltást nem vett fel,
  • kétdózisú oltóanyag esetén a második oltás beadásának napjától a második oltást követő hat hónap eltelt, és
    az érintett újabb oltást nem vett fel.

Az igazolvány a második oltás után hat hónapig érvényes, utána csak a harmadik oltás után hosszabbítják meg, akkor viszont korlátlan ideig. Ez a második oltás után azokra érvényes, akiket egydózisú oltóanyaggal oltottak be.

Aki két oltás után lesz fertőzött, annak a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig érvényes az igazolványa.

Tizennyolc év alattiaknál egydózisú oltóanyag esetén egy, kétdózisú esetén két oltás elég az igazolvány érvényességhez.

A védettség érvényességét vagy az életkort ellenőrző szerv vagy személy jogosult az érintett személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványán szereplő adatok megismerésére, azzal, hogy az adatokat – ha törvény vagy veszélyhelyzet ideje alatt az Alaptörvény 53. cikk (2) bekezdése alapján alkotott kormányrendelet eltérően nem rendelkezik – semmilyen módon nem rögzítheti.

Arról az Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér (EESZT) működtetője értesíti a hatóságot, ha a védettségi igazolvány érvénytelenné válik. Ha az érintett az oltásra jelentkezésekor a rövid szöveges üzenet fogadására alkalmas telefonszámát megadta, a hatóság – a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő bevonásával – értesíti, ha az oltottság alapján kiállított védettségi igazolványa érvényességéből 21 nap van hátra.

Az Orbán Viktor által jegyzett kormányrendelet egyértelművé teszi,

ha jogszabály valamely jog gyakorlása vagy kötelezettség alóli mentesülés érdekében védettség igazolását írja elő, a jog gyakorlása vagy a kötelezettség alóli mentesülés azt a személyt illeti meg, akinek védettsége érvényes.

Fontos, hogy azon helyszínek üzemeltetői, illetve rendezvények szervezői kötelesek ellenőrizni a védettségi igazolványt, amelyek kizárólag a védettek számára látogathatóak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik