Közélet koronavírus

Hivatalos: február közepétől csak oltási igazolvány lesz

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu

Hamarosan a Magyar Közlönyben is megjelenik, hogy február 15-től jön az oltási igazolvány. A várható kormányrendelet értelmében csak azoknak lesz érvényes az igazolványuk, akik oltottak – írja a Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményében csütörtökön. A lényeg most jön:

Oltatlan személy, fertőzésen való átesettség esetén sem lesz jogosult az oltási igazolványra, az esetleg jelenleg meglévő fertőzésen átesettségre kiadott védettségi igazolványa pedig elveszíti érvényességét.

Az igazolvány a második oltás után 6 hónapig lesz érvényes, utána a harmadik oltással hosszabbodik meg az érvényessége. „Ha valaki két oltást követően lesz fertőzött, akkor a fertőzés igazolásától számított 6 hónapig lesz érvényes az igazolványa” – írják. A harmadik oltással korlátlan ideig lesz érvényes a kártya.

Az egydózisú Janssennel oltottak esetében szintén 6 hónapon belül fel kell venni a megerősítő második oltást ahhoz, hogy az igazolvány érvényes maradjon – írják. Hozzáteszik: 18 éven aluliaknál az egydózisú oltóanyag esetén egy, a kétdózisú oltóanyag esetén két oltás elegendő marad az érvényességhez.

A mostani igazolványokat nem kell cserélni, a QR-kód segít az azonosításban. A helyszínek üzemeltetői, rendezvények szervezői ugyanúgy kötelesek lesznek ellenőrizni az igazolványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik