Közélet

A határon túl is készülnek a Békemenetre

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Orbán Viktor felhívására felhívással reagáltak a Felvidéken, ahol viszont nem minden szlovákiai magyar Fidesz-szimpatizáns.

A tavaly októberben megalakult Szövetség (szlovákul Aliancia)  Magyar Közösség Pártja (MKP) platformja hétfőn arra buzdította tagjait és híveit, hogy minél többen vegyenek részt a Békemeneten – szúrta ki a Bumm.sk.

A parlamenten kívüli szlovákiai magyar párt Orbán-barát irányzata arra reagált, hogy Orbán Viktor hivatalos közösségi oldalán vasárnap bejelentette, március 15-én újra békemenet lesz.

A Fidesz elnöke a képhez egy Wass Albert-idézetet is írt:

Együtt erő vagyunk, szerteszét gyöngeség.

A Szövetség MKP-platformja azt írta, az előzetes becslések szerint mintegy 700 ezer ember lesz ott a felvonuláson

a nemzeti-keresztény-konzervatív értékek védelméért.

Kapcsolódó
Március 15-én újra lesz Békemenet Budapesten
A CÖF szeretné, ha ezen kétszer annyian lennének, mint az előzőn.

A platform szerint legalább így, szimbolikusan a felvidéki magyarok is kifejezhetik támogatásukat Orbán Viktornak és a nemzeti kormánynak.

Azt egyelőre nem tudni, hogy maga a Szövetség miként reagál. A Paraméter emlékeztet rá, Forró Krisztián elnök novemberben azt mondta, nem tervezi, hogy bekapcsolódnak a magyar választási kampányba. A korábban az Orbán-kormány által látványosan mellőzött másik platform, a Most-Híd vezetője, Rigó Konrád annyit közölt a Paraméterrel, hogy

nem minden szlovákiai magyar Fidesz-szimpatizáns,

ezért ilyen (az MKP-shoz hasonló) felhívást ők egész biztosan nem intéznek a platformjuk támogatóihoz.

A portál szerint az MKP-sok első embere, Berényi József nem rejti véka alá szimpátiáját, szerinte felvidéki magyar szempontból nem indokolt a magyar kormányváltás igénye, aminek az egyik legfontosabb oka, hogy rengeteg pénz érkezik.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik