Nagyvilág

Egy pártba olvadt össze három felvidéki magyar párt

Szövetség néven, három párt – a Magyar Közösség Pártja (MKP), a Most-Híd és az Összefogás – összeolvadásával létrejött az egységes felvidéki magyar párt – jelentették be az új politikai tömörülés vezetői szombaton az alakuló kongresszus után tartott sajtóértekezleten.

Az új párt létrejöttét közel kétéves, többször is elakadt egyeztetések előzték meg. A Somorjához tartozó Csölösztőn tartott kongresszus 140 résztvevője – az előzetes megállapodások alapján – Forró Krisztiánt, az MKP elnökét választotta meg a Szövetség elnökének. A párt Országos Tanácsának (OT) elnöke Solymos László, a Most-Híd elnöke, a párt alelnöke pedig Mózes Szabolcs, az Összefogás elnöke lett.

Forró Krisztián a Szövetség megalakulása utáni sajtótájékoztatón azt mondta: új korszakba lépett a felvidéki magyar politika, és ezt a korszakot három dolog kell majd, hogy jellemezze, a türelem, a munka és a bizalom. Stratégiai céljaik közül kiemelte:

  • a Benes-dekrétumokban rögzített háborús bűnösség elvének eltörlését,
  • a megyerendszer határainak a természetes régiók mentén történő átrendezését,
  • az ország déli részének infrastrukturális felzárkóztatását.

Forró Krisztián elmondta, hogy a Szövetség minden olyan szlovák párttal el tudja képzelni az együttműködést a jövőben, amely abban érdekelt, hogy sikeresek legyenek az ország polgárai, köztük az itt élő magyarok is.

Minden párt, amelynek a célja, hogy az ország és az itt élő emberek sikeresek legyenek, számíthatnak a partnerségünkre

– jelentette ki az új pártelnök.

Solymos László mindenkinek megköszönte a megalakuláshoz vezető úton tanúsított türelmet. Kijelentette: az új pártot sok kompromisszum árán sikerült létrehozni, de létrehozásával “letették az új szlovákiai magyar politizálás alapjait”. Leszögezte: a párt megbízható partnere lesz mindazoknak, akik nem kérdőjelezik meg az ország külpolitikai irányultságát és jövőjét az Európai Unióban. Mózes Szabolcs a szlovákiai kisebbségi politizálás újraindításának nevezte a Szövetség létrejöttét.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik