Közélet

Az ORÖ elnöke azt állítja, megzsarolta őt a romaügyi kormánybiztos

Most már elmondom: pár hónappal ezelőtt volt egy négyszemközti beszélgetésem Sztojka Attilával, mikor is ő kijelentette, ha nem támogatom a jelöltjét, Farkas Félixet, akkor mindent elkövet annak érdekében, hogy ellehetetlenítsen,

ezt állította a Népszavának adott interjújában Agócs János, az Országos Roma Önkormányzat (ORÖ) elnöke.

Néhány nappal korábban ugyancsak a Népszava írt arról egy hozzá eljuttatott hangfelvételek alapján, hogy az ORÖ Lungo Dromhoz tartozó képviselőivel találkozott Sztojka Attila roma kapcsolatokért felelős kormánybiztosa egy budapesti szállodában, ahol szerződéseket és támogatásokat helyezett kilátásba a résztvevők számára, ha a kormány számára kedves jelölt lesz a listavezető. Novemberben a kormány Farkas Félixet szerette volna megtenni az ORÖ elnökének, a közgyűlés azonban Agócsot választotta.

Az ORÖ elnöke az interjúban azt is mondta, hogy szerinte kétség sem férhet az említett hangfelvétel hitelességéhez és beszélt olyanokkal, akik részt vettek a találkozón.

Felmerülhet a hivatali visszaélés, vagy például a szavazatvásárlás gyanúja. Jogászokkal aprólékosan áttanulmányozzuk a két és fél órás hangfelvételt, aztán feljelentést teszünk. Egyértelmű, hogy kívülről akarják befolyásolni a működésünket.

Agócs azt vélelmezi, hogy őt is és az ORÖ képviselőit is lehallgatják, ezért be fogják vizsgáltatni a telefonjaikat, hogy kiderüljön, telepítették-e rájuk a Pegasus-kémszoftvert. Korábban már gyanakodtak arra is, hogy az ORÖ székházában illegálisan elhelyezett lehallgatóberendezések vannak, de egy erre irányuló vizsgálat során nem találtak semmit.

A tavaszi parlamenti választással kapcsolatban elmondta: ha a roma nemzetiségi lista vezetőjeként bekerül az Országgyűlésbe, akkor független képviselő lesz, előtte azonban azt szeretné elérni, hogy 60 ezer roma iratkozzon fel a nemzetiségi névjegyzékbe, akkor biztosan elegendően elmennek szavazni ahhoz, hogy meglegyen a parlamenti mandátum. Agócs szerint ez esetben a Fidesz veszítene szavazatokat, mert a 2014-es és 2018-as tapasztalataik alapján a romák 90 százaléka a kormánypártokra szavazott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik