Közélet koronavírus

Az Európai Gyógyszerügynökség feltételesen engedélyezte a Pfizer Covid elleni tablettáját

AFP
AFP

Az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) vészhelyzet esetén engedélyezte a Pfizer Covid elleni tablettájának használatát az uniós tagállamok számára. A hivatalos jóváhagyás előtt, csakis sürgősségi intézkedésként lehet elrendelni a Pfizer új gyógyszerét – értesült az AFP.

A Paxlovidot az omikron által okozott hullám megfékezésére fejlesztették ki. A Pfizer közleménye szerint a tablettájuk az esetek 90 százalékában hatásosnak bizonyult, csökkentette a kórházi kezelésre szorulók számát és a halálos áldozatokét is.

A pirula egy új molekula, a PF-07321332 és a HIV vírusellenes ritonavir kombinációja, amelyeket két külön tabletta formájában vesznek be. Az eddig ismert melléhatások az ízérzékelés megváltozása, hasmenés és hányás. Várandós nők nem szedhetik a gyógyszert.

A tabletta szedése a kezelés korai szakaszában javallott, a tünetek jelentkezésétől számított öt napon belül kell elkezdeni és ugyanennyi ideig kell szedni. A végső jóváhagyáshoz szükséges kísérletek nem álltak le, az EMA szerint néhány hónapon belül megkaphatja a tabletta az engedélyt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik