Tudomány koronavírus

Ígéretes a Pfizer Covid-gyógyszerének tesztje

Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP
Jeffrey Groeneweg / ANP MAG / ANP via AFP

A klinikai teszt alapján a Pfizer kísérleti Covid-19 elleni gyógyszere 89 százalékkal csökkenti a kórházba kerülés és a halál kockázatát a veszélyeztetett felnőtteknél – írja a BBC.

A cég szerint a Paxlovidot a tünetek jelentkezése után kell beadni azoknál a személyeknél, akiknél a begegség különösen súlyos lehet.

Az első koronavírus elleni pirulát a héten hagyták jóvá az Egyesült Királyságban. A Merck készítményéből az ország eddig 480 ezer dózist rendelt, de a Pfizer gyógyszeréből is vásároltak 250 ezer egységet.

Kapcsolódó
Angliában már használható a Covid-19 elleni pirula
A molnupiravirt naponta kétszer adhatják be a leginkább veszélyeztetett betegeknek.

A Paxlovid egy olyan enzimet blokkol, amely a vírus számára a szaporodáshoz szükséges. Amennyiben a készítményt egy másik antivirális szer, a ritonavir alacsony dózisával együtt szedik, hatása tovább kitarthat.

A Pfizer azt tervezi, hogy benyújtja kísérleti eredményeit az Egyesült Államok gyógyszerhivatalának (FDA). A vészhelyzeti alkalmazáshoz szükséges eljárást a múlt hónapban kezdték meg.

A Paxlovid vizsgálata 1219 veszélyeztetett páciens bevonásával zajlott. Azon alanyok közül, akik megkapták a gyógyszert, 0,8 százalék került kórházba, a többieknél az arány 7 százalék volt. A terápia a tünetek jelentkezése utáni három napon belül megkezdődött, ha a kezelés öt napon belül elindult, csupán 1 százalék került kórházba, és senki sem halt meg. A placebós csoportban 6,7 százalék szorult kórházi kezelésre, 10 beteg pedig meghalt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik