Közélet

Gattyán György szerint a Fidesz és ellenzéke is a múlté

LEGNAGYOBB VÁLLALKOZÁS
LEGNAGYOBB VÁLLALKOZÁS
A milliárdosnak pártja már van, de még most sem döntött arról, indulnak-e a választáson. Szerinte nem politikai, hanem gazdasági alapon kellene újraszervezni az országot.

Az Index nagyinterjút készített Gattyán Györggyel, aki rögtön cáfolja is, hogy újkeletű lenne érdeklődése a politika iránt. Már 15-20 éve is foglalkoztatta, miként lehetne az országot irányítani, bár a kérdést nem politikai, hanem gazdasági alapon vizsgálta.

A 2022-es választás új helyzet elé állította, mert úgy látja, a két politikai tábort csak a sárdobálás, a hatalom érdekli, az ország jövője sem. Meggyőződése, hogy a digitalizáció segíthet az ország gondjain, de ez nem érdekli a pártokat.

Szerinte Márki-Zay Péter is jobban tette volna, ha ebben az ügyben az együttműködést keresi vele a vádaskodás helyett. A milliárdos önmagát ahhoz a 20-25 százaléknyi szavazóhoz sorolja,

aki sem a Fideszre, sem az ellenzéki összefogásra nem akar szavazni. (…) Azzal talán mindenki egyetért közülük is, hogy amit a Fidesz csinál jelenleg ebben az országban, az nem jó. De azt is látják, hogy az ellenzéki összefogás meghatározó pártjai vagy politikusai közül a legtöbben már voltak valamilyen kormányzati szerepben, mégsem értek el olyan dolgot, amelytől Magyarország fellendült, beindult volna.

Azzal sem gyengítenének senkit, ha majd úgy döntenek, hogy valóban elindulnak a választáson, de legalább neki tiszta lesz a lelkiismerete, mert nem a múlt erőinek ad lehetőséget, hanem a jövőnek. Pártja ehhez már van.  

Kapcsolódó
Publicus: Gattyán György tervét 4 százalék támogatná
A Publicus Intézet felmérése szerint a megkérdezettek 22 százaléka úgy gondolja, a Fidesz állhat az egyik leggazdagabb magyar friss politikai ambíciói mögött.

Gattyán György szerint ahol lehet, nem politikai, hanem gazdasági alapon kellene újjászervezni az országot.

Teljesen mindegy, ki fog ülni 2022-ben a parlamentben, ha nem lesz érdemi változás, akkor ugyanaz lesz a probléma, hogy nem a pénzügyi dolgokkal foglalkoznak, azzal, hogy az embereknek jobb legyen.

Az interjúban szóba kerül adóhatósági ügye, amiről azt mondja, a jelenlegi rendszernek amiatt ő biztos nem barátja, azzal zsarolni őt nem lehet, a cégénél harminc ember csak azzal foglalkozik.

Én tisztességes módon szereztem a vagyonomat, nem tudnak semmivel zsarolni, sem lefizetni.

Abban sem lát semmit, hogy egy NER-közeli magántőkealap 900 millió forinttal beszállt egy vállalkozásába. Ez sok pénz, de cégének két nap alatt több a bevétele, mint ez az összeg.

Ha én a politikával pénzt akarnék keresni, akkor nem itt csinálnám, hanem külföldön.

Az interjúban hosszan beszél a digitalizáció előnyeiről, elárulja azt is, hogy a Legnagyobb Vállalkozás álláshirdetésére több médiummal is kötöttek szerződést, az MTVA-val is, de a megjelenés előtt 24 órával az állami médiánál az visszamondták.

Azt mondja, a cég a tevékenykedni szeretnénk, ahhoz kell egy cég. Ahhoz, hogy társadalmi tevékenykedjünk Magyarország javára, ahhoz kell egy párt.

Kapcsolódó
Mit akar a politikában Gattyán György?
A leggazdagabb magyarok egyikének politikai ambícióiról, lehetséges motivációiról, digitalizáció iránti, pályája korábbi szakaszában is tetten érhető elkötelezettségéről beszélgetett a Háromharmadban Bita Dániel, Nagy József és Pető Péter.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik