Közélet

Százmilliós vagyona van a Völner Pál családjához köthető cégnek

MTI / Mónus Márton
MTI / Mónus Márton

A kedden korrupciós vádak miatt lemondott Völner Pál vagyonbevallását és családjának vagyoni helyzetét nézte meg a Népszava. Szerda reggeli cikkükben azt írják, hogy a vagyonbevallása szerint a volt miniszterhelyettes egy győri és egy nyergesújfalui ingatlan, és az oda bejelentett ügyvédi iroda tulajdonosa, és van tizenöt millió forintnyi bankbetétje is. Szűkebb családja érdekeltségeinél – mint írják – ennél már nagyobb vagyont lehet találni. A cégekben közös, hogy Völner államtitkári kinevezése után fordultak termőre.

Völnerék családi vállalkozása, a Tagba Kft, amely a politikus felesége és fia nevén szerepel, főtevékenysége szerint ingatlanüzlettel foglalkozik.

A lap azt írja, a 2015-ben alapított cég igen hamar százmilliós forgalmat ért el, a cég eszközállománya közel egymilliárdosra hízott, ebből csak a pénzeszközök 552 milliót tesznek ki.

Völner családja emellett a hajózási piacon is érdekelt. Amikor a fideszes politikus még a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumban infrastruktúráért felelős államtitkár volt, hozzá tartozott a hajózás is. Völner 2016-tól a volt KDNP-s Szalma Botondot váltva lett a Magyar Hajózási Országos Szövetség elnöke.

A Tagba Kft-nek 2017 óta résztulajdona van a nyergesújfalui Mahartlog Port Kft-ben, ennek a cégnek pedig egyik vezetője az államtitkár 1994-ben született fia. A néhány tízmilliós forgalmú cég másik vezetője Domán Beáta, aki a svájci Viking River Cruises magyar leányvállalatát is vezeti.

Polt Péter legfőbb ügyész kedden hivatali vesztegetés bűntette és más bűncselekmény miatt folyamatban lévő nyomozás eredményeként  tett indítványt az Országgyűlés elnökénél Völner Pál országgyűlési képviselő mentelmi jogának felfüggesztésére. Erről már a jövő héten szavazhat az országgyűlés. A hírek szerint a mentelmi jog felfüggesztését a Fidesz-frakció is támogatni fogja. Völner, aki miniszteri biztosként, az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkáraként és Varga Judit miniszter helyetteseként is dolgozott, kedden lemondott államtitkári tisztségéről, majd a miniszteri biztosk névsorából is csendben eltüntették. Kedden az ellenzék Varga Judit lemondását követelte a kirobbant korrupciós botrány miatt, mondván, hogy ha az igazságügyi miniszter tudott a történtekről, akkor azért, ha nem tudott rola, akkor azért alkalmatlan a feladata ellátására. Völner, aki Varga Judit szerint a Pegasus-ügyben a nem bírósági hatáskörbe tartozó titkosszolgálati megfigyelések engedélyezője is volt, a megalapozott gyanú szerint a Magyar Bírósági Végrehajtói Kar elnökétől hosszabb időn keresztül, rendszeresen, alkalmanként 2-5 millió forintot kapott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik