Közélet

Gulyás a Pegasus-ügyről: Van, ahol van alapja a sajtóban megjelenteknek

Gulyás Gergely a csütörtöki kormányinfón válaszolt a Pegasus-kémprogramot illető kérdésekre – számolt be a 444.

A Miniszterelnökséget vezető miniszter azt mondta:

Nem sok ügyben tudtam konkrétan utánanézni a sajtóban megfogalmazott vádaknak. Van, ahol sikerült. Ezek egy része teljesen valótlan, és van olyan, ahol van valamilyen valóságalapja. És ahol volt valóságalapja, ott nem arról volt szó, hogy valakit személyében megfigyeltek, hanem valakit a valakivel való kapcsolattartása miatt vontak titkos információgyűjtés alá.

A tárcavezető konkrét nevet nem említett, de azt mondta, nem azt figyelik, hogy valaki milyen munkakörben dolgozik, hanem azt, hogy az általa folytatott tevékenységhez vagy a kapcsolati köréhez kötődően felmerül-e nemzetbiztonsági kockázat. Példát is hozott: ha egy újságíró kapcsolatban van egy orosz ügynökkel, aki nemzetbiztonságilag kockázatos tevékenységet folytat, akkor őt lehallgathatják.

A 444 emlékeztet, Pegasust kifejezetten bűnözők és terroristák elleni harcra fejlesztette ki gyártója, az NSO nevű izraeli cég, amelyet a világ több országában használták, de Magyarországon újságírók, aktivisták, üzletemberek lehallgatására is bevetették.

Frissítés

Cikkünk első verziójában a 444.hu nyomán azt írtuk, hogy elismerte a Pegasus használatát, ám a Miniszterelnökségi Sajtóiroda levele, valamint a felvétel újrahallgatása nyomán a cikket módosítottuk.

Kapcsolódó
Kósa Lajos a Pegasus-ügyről: a belügy vette a szoftvert
Szerinte a szolgálatok törvényesen jártak el. Vadai Ágnes további vizsgálatokat sürgetett.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik