Közélet

Pegasus-ügy: az izraeli védelmi miniszterhez fordul a DK

A Demokratikus Koalíció (DK) Beni Ganchoz, az izraeli kormány védelmi miniszteréhez fordul a Pegasus-üggyel kapcsolatban – közölte kedden a párt frakcióvezető-helyettese. Vadai Ágnes, aki egyben a parlamenti Honvédelmi és Rendészeti Bizottságának alelnöke is, emlékeztetett: a múlt héten derült ki, hogy a magyar kormány valóban ügyfele volt a Pegasus megfigyelőszoftvert kifejlesztő NSO nevű cégnek.

Mivel jelenlegi tudásunk szerint az NSO csak miniszteri engedéllyel adhatja el a kémszoftvert külföldre, a DK az izraeli kormányhoz fordult – olvasható a közleményben. A párt ezzel együtt tudni szeretné, hogy milyen lépéseket tervez az izraeli kormány az általuk ellenőrzött Pegasus kémszoftver jogellenes felhasználásával kapcsolatban.

Vadai a közleményben kijelentette: elfogadhatatlannak tartják, hogy „az Orbán-kormány pusztán azért hallgat le ártatlan civileket, újságírókat, politikusokat és a NER velejéig romlott rendszerétől független üzletembereket, mert azok nem értenek egyet a kormánnyal”.

Kapcsolódó
Néhány év alatt lett a megfigyelési piac meghatározó szereplője a Pegasust kifejlesztő cég
Az NSO Group tulajdonosai kezdetben termékelhelyezéssel foglalkoztak, aztán egy éles váltással áttértek a kiberhírszerzésre – igen nagy sikerrel.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik