Közélet

Az online munkavállalás kora: mik a jól fizető, jövőbiztos szakmák? (x)

The Bright Academy
The Bright Academy
Folyamatosan változik a munka világa. Erre az átalakulásra erősített rá a járvány, amely még inkább előtérbe helyezte a rugalmasabb, nemzetközileg keresett, otthonról is végezhető és jövőbiztos szakmákat. Mutatjuk, melyek ezek.

Közel sem a járvány hozta el az otthoni és távmunka jelenségét, bár tény, robbanásszerűen mindkettő a pandémia alatt, lényegében kényszerből vált a munkavállalók és a munkaadók hétköznapi rutinjává. A jelenlegi nyugodtabb helyzetben az elmúlt másfél év home office és távmunka időszaka nem tűnt el teljesen, csak átalakult. A munkavállalók és a munkaadók többsége is megtapasztalhatta, hogy a produktív munkavégzéshez nem feltétlenül kell napi szintű irodai jelenlét. Így alakult ki a hibrid munkarendszer.

Munka hátizsákba csomagolva

A digitális nomádok azok a szerencsésnek tartott emberek, akik vékony laptopjukat vagy tabletjüket hónuk alá csapva, életüket és munkájukat egy nagyobb hátizsákba becsomagolva a világ bármely részéről ellátják munkájukat, és meg is tudnak élni belőle, sőt!

A digitális nomádizmus tehát egy mozgalmas életforma, ennél kevésbé az a távmunka, amely jelent azért némi stabilitást: nem irodai, de jellemzően egy fix helyhez kötött munkát (a központi irodától távol eső nyaralót, weekend házat, kávézót, coo-working helyiséget).

A home office sem keverendő össze a távmunkával. Míg előbbi csupán a munkavégzés helyének eseti megváltozását jelenti, utóbbi a Munka törvénykönyvben szabályozott, rendszeres távoli munkavégzésre létrejött atipikus munkaviszony, speciális szabályokkal.

The Bright Academy

Az elmúlt tíz évben munkáltatói oldalról bizalmatlanság, idegenkedés övezte az otthoni munkavégzést, amely ismert, de kevésbé elfogadott volt. Az Eurostat adatai szerint 2019-ben a 15-64 éves munkavállalók között a rendszeresen otthonról dolgozók aránya uniós átlagban 5,3 százalék volt. Magyarországon ennél is kisebb volt az arányuk: mindössze 1,2 százalék. Pedig a feltételek sokak számára adottak voltak. Szintén az Eurostat mérte fel, hogy tagállami átlagban a munkavállalók 28 százaléka, Magyarországon pedig 24 százalékuk rendelkezett olyan céges eszközzel, amely internet-hozzáférést tett számukra lehetővé. Csakhogy a járvány előtt a munkavállalók (többnyire munkáltatói nyomásra) a számukra biztosított eszközöket inkább munkaidőn túli, netán hétvégi, vagy éppen szabadság közbeni munkára használták.

Ez változott meg 2020-ban, a koronavírus-járvány globális berobbanásával, amikor a cégek többsége kényszerűségből vezette be – nem ritkán egyik napról a másikra – az otthoni munkavégzést, amelytől addig ódzkodott. Előtérbe kerültek az otthonról végezhető munkák előnyei: a hatékony munkaidő-kihasználás, és az, hogy az otthonról dolgozó kollégák számára jellemzően kevesebb időt vesz igénybe egy munkahelyi feladat megoldása, mintha irodai alkalmazottak végeznék azt el.

Ma már nem kell ügyvédi vagy orvosi pályát választani ahhoz, hogy jól keressünk

A munkavégzés körülményeinek megváltozása a munkaerőpiac-átrendeződését is magával hozhatja. Az átrendeződés valójában már jóval a pandémia előtt elkezdődött, hiszen a globalizmus, az automatizálás, a mesterséges intelligencia térnyerése jelentős transzformáló erővel bír.

Amíg ezen folyamatok előtt például az ügyvédi vagy az orvosi karrier tűnt jövőbiztos választásnak, addig ezek a szakmákra sokkal inkább presztízs a jellemző, mintsem a jövőbiztosság. Bár vitathatatlan az ügyvédi és az orvosi szakmák elismertsége, a 21. század fiataljai karrierjük döntésekor sokkal inkább előtérbe helyezik, hogy a munka amellett, hogy jól fizető legyen, rugalmas és sokkal kevésbé helyhez kötött legyen.

A jövőbiztos szakmák listája meglehetősen hosszú, alapvetően a digitalizmushoz kötődnek, és nem kell hozzájuk klasszikus irodai környezet.

Jövőbiztos, jól fizető szakmák

Évek óta népszerűek a programozói, a grafikus és webdesigner állások, de ha valaki videóvágó szakembernek tanul, akkor is szinte biztosan könnyen el tud helyezkedni. Biztos választásnak tűnik az online marketing, azon belül is a hirdetéskezelő és a keresőoptimalizálást végző SEO szakember. Felkapottak a tanácsadói szakmák, legyen szó coachról, vagy akár pénzügyi, illetve táplálkozási tanácsadóról. Nem kell tartani a munkanélküliségtől annak, aki kódolásmentes webfejlesztőnek, vagy éppen UX/Ui dizájnernek képzi ki magát.

A közös ezekben a hiányszakmákban, hogy többségük akár online, otthonról is végezhető, a képzettséghez pedig nem szükséges 5-6 éves egyetemi oktatás. Ezekre a jövőbiztos, jól fizető hiányszakmákra specializálódott a The Bright Academy online tanfolyam kínálata. Az online kurzusok rugalmas időbeosztásban, munka mellett, az otthon kényelméből végezhetőek el.

The Bright Academy Ronga Lilla, a The Bright Academy alapítója.

Az online tanfolyamoknak köszönhetően akár pár hét alatt piacképes elméleti és gyakorlati tudásra tehetünk szert. A tanfolyam elvégzését követően pedig certifikátot kapunk magyar, angol és német nyelven, melyek nemzetközileg igazolják a tanfolyam elvégzését. Ráadásul minden tanfolyam megvásárlásával egy fát ültetünk, mellyel Földünk újraerdősítését támogatjuk.

„Azt éreztem, kell lennie egy megoldásnak, ami több, jobb, frissebb lehetőségeket hoz az edukációban, és mindenki számára elérhetővé teszi a remote (otthonról végezhető) munka lehetőségét. Nem kell többé külföldre költözni jobb opciókat kutatva, és nem kell olyan munkahelyekre kényszeríteni magunkat, ami nem emel minket, és ahol lehetetlen kiteljesedni.” – Ronga Lilla, a The Bright Academy alapítója.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik