Közélet

Orbán Viktor enyhített, mégsem kell a csecsemőknek is személyi egy belföldi nyaraláshoz

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A veszélyhelyzet végéig a 14 év alatti gyerekeket nem kell okmánnyal igazolni.

Eddig a szálláshely-szolgáltatóknak minden vendég okmányát fel kellett tölteniük egy adatbázisba, függetlenül az életkoruktól. Ezen a szabályon enyhített most a kormány.

A Magyar Közlönyben megjelent, Orbán Viktor miniszterelnök által jegyzett, rendelet átmenetileg mentesíti a 14 év alatti „szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő” kiskorúakat „a szálláshely-szolgáltatás igénybevételével kapcsolatos okmány bemutatási kötelezettség” alól.

A szálláshelyeken egyelőre nem kell bemutatni a 14 év alattiak okmányát, annak adatait sem kell rögzíteni.

A rendelet szerint a turisztikai térségek fejlesztésének állami feladatairól szóló törvény

9/H. § (1) bekezdés a) pontja szerinti adatokat a szálláshely-szolgáltató a 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő vonatkozásában a képviselőjének nyilatkozata alapján is rögzítheti. A 14 év alatti szálláshely-szolgáltatást igénybe vevő esetében a Tv. 9/H. § (2) bekezdésétől eltérően az okmányát nem kell bemutatni, és a Tv. 9/H. § (1) bekezdés b) pontjától eltérően nem kell rögzíteni az okmány azonosító adatait.

A mentesség átmeneti, veszélyhelyzet ideje alatt érvényes, a rendelet a koronavírus-járvány elleni védekezésről szóló törvény hatályvesztésekor hatályát veszti.

Kapcsolódó
Szeptembertől a csecsemőknek is kell személyi a magyar szálláshelyeken
Ha a vendég nem mutatja be az okmányt, meg kell tagadni tőle a szolgáltatást.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik