Közélet koronavírus

A bírósághoz fordul Ujhelyi István, hogy a kormány árulja el a koronavírusos betegek oltottsági adatait

Kovács Attila / MTI
Kovács Attila / MTI
A koronavírus miatt kórházba került, illetve elhunyt betegek oltottsági adatainak nyilvánossága érdekében kezdeményez eljárásokat a szocialista Ujhelyi István, számolt be az MTI.

Az európai parlamenti (EP-) képviselő a Facebook-oldalán közvetített csütörtöki online sajtótájékoztatón azt mondta, a bírósághoz és az adatvédelmi hatósághoz fordul a koronavírusos betegek oltottsági adatainak megismerhetőségéért. Hozzátette: lejárt a közérdekű adatigénylésének megválaszolására a törvény szerint rendelkezésre álló tizenöt nap, de sem a Miniszterelnökség, sem az Emberi Erőforrások Minisztériuma, sem Müller Cecília országos tiszti főorvos hivatala nem válaszolt a kérdéseire.

Az EP közegészségügyi bizottságának tagja azt kérdezte, ha részletes adatokat lehet tudni az elhunytak betegségeiről, akkor miért nem lehet tudni, hogy be voltak-e oltva és milyen oltást kaptak. Azon véleményét is hangoztatta, hogy ezen adatok megismerhetősége segítené az oltási kampányt.

Elmondta, a betegek oltottsági adatainak nyilvánosságra hozása az Egyesült Államokban vagy Európa nagy részén teljesen természetes, sőt olyan statisztikákat is vezetnek, hogy a megbetegedettek milyen oltóanyagot kaptak.

A szocialista képviselő azzal magyarázta a kormány „titkolózását”, hogy a kínai gyártó javaslata ellenére az idősek jó részét Sinopharm-vakcinával oltották be, ami sokaknál nem alakított ki védettséget. Ez pedig súlyos erkölcsi, politikai és jogi kérdéseket vet fel, mert valaki megvette, engedélyezte és „parancsba adta” a Sinopharm-vakcinával történő oltást az időseknél – hangoztatta Ujhelyi István, aki szerint a kormány magát buktatja le, ha nem adja ki a kért adatokat.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik