Közélet

Neonácikhoz kötődő drukkerek keverik zűrbe a válogatottat

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Több meccsen felbukkanó rasszista, homofób molinók mögött áll ugyanaz a széljobbal kokettáló figura a Bellingcat nemzetközi oknyomozó portál szerint.

Nemcsak a labdarúgó-mérkózés miatt maradt emlékezetes a szeptember 2-i magyar-angol világbajnoki selejtező (ahol 0:4-re kikapott a válogatott), hanem a szurkolói viselkedés miatt is. A magyar kemény mag kifütyülte a rasszizmus elleni tiltakozás miatt letérdeplő angolokat, a gólt ünneplő Raheem Sterlinget pedig megdobálták poharakkal és válogatott szidalmakkal.

Hogy kik és miért művelik ezt egy olyan eseményen, aminek elvileg össze kéne kovácsolni és pozitív színben feltüntetni egy nemzetet, annak a Bellingcat oknyomozó portál újságírója, Michael Colborne járt utána, cikkét a Telex közölte.

A cikk felidézi, hogy kérlelte a magyar csapat szövetségi kapitánya, Marco Rossi a szurkolókat, hogy viselkedjenek kulturáltan, aztán hogy ez mennyire nem sikerült, hogy idén miért és milyen büntetéseket kaptunk a kontinentális fociszövetségtől, az UEFA-tól, valamint a Fideszhez kapcsolódó politikusok hogyan védték meg a rasszista magyar ultrákat.

Kapcsolódó
Lesz-e olyan, hogy a magyar focisták kiállnak, és azt mondják, a rasszista drukkerek inkább maradjanak otthon?
Rég láttuk a magyar válogatottat úgy szétesni, mint az angolok elleni vb-selejtezőn. A pályán történtek mellett az ultrák viselkedése is téma volt a Ziccerben.

Ultra dermesztő

A cikk ezután kezd foglalkozni a 2009-ben alapított, elvileg a klubok ultracsoportjai felett álló Carpathian Brigade-dal, ami „történetének szerves része az antiszemita, rasszista és melegellenes retorika”. A Bellingcat nyomozása szerint a Brigade több tagja kapcsolatban áll neonáci csoportokkal.

Egy „LMBT? Nein, danke!” feliratú, két üzekedő embert mutató molinót tettek ki a szurkolók a német-magyar Eb-csoportmeccs idején a stadionban, amit már korábban bemutatott egy szurkolói Telegram-oldalon az egyik kispesti szurkoló. Mondandóját akkor egy „Heil Hitler!”-rel zárta. Egy hónappal a meccs után a neonáci Légió Hungária a Budapest Pride ellen tiltakozott, velük volt ez a molinó is. A Légió egy másik gyűlésén is gyaníthatóan jelen volt a Kispest-pólós illető.

Jobbszélen

Ez a férfialak gyakran feltűnik szélsőjobbos rendezvényeken, a Telegram Lipták Tamásként, a Hatvannégy Vármegye Ifjúsági Mozgalom korábbi budapesti régióvezetőjeként és a Légió Hungária jelenlegi vezetőségi tagjaként azonosította őt. Lipták üzemelteti az Aldo a jobbszélen nevű Facebook-oldalt is, ahol magára Kispest-szurkolóként és a Légió Hungária aktivistájaként utal. Egy másik olyan molinó is feltűnik („ANTI-LMBTQ” felirattal), ami korábban egy Portugália elleni meccsen is látható volt, a futballszövetség fel is használta bizonyítékként egy eljárásban.

Black Lives Matter- és letérdeplés-ellenes transzparenssel is látható a férfi, aki a molinót tartó képeit a Telegramra és Twitterre is kitette, egyiken arccal. Más molinókat is találtak, amik stadionokba kerültek és Liptákhoz köthetőek. Őt is megkereste a Bellingcat, a férfi így reagált:

Már elmondtuk, amit akartunk.

A Carpathian Brigade sem válaszolt a portálnak, ellenben a Légió Hungária igen:

A futballszurkolói társadalom alapvetően nacionalista Magyarországon, és erre büszkék vagyunk. A Légió Hungária szolidáris minden olyan futballszurkolói csoporttal, amely elkötelezett a jobboldal iránt.

A Légió megszólaló képviselője szerint a világ minden országának olyan szurkolókat kíván, mint Magyarországnak, hisz küzdenek a deviancia ellen. Később a Telegramon helyezett kilátásba törlesztést a Légió a riporter inkorrekt viselkedéséért, ezt Lipták is megosztotta.

Vasárnap

Ami még érdekes a férfivel kapcsolatban, hogy a társműsorvezetője A pálya jobboldala című futballpodcastnak a kormányközeli Vasárnap.hu oldalon. Társai még Trombitás Kristóf, aki a kormánypárti HírTV volt műsorvezetője, illetve Horváth Tamás, a Vasárnap.hu korábbi főszerkesztője, akinek neonáci szervezetekkel való kapcsolata miatt kellett távoznia a posztról. A Vasárnap.hu kormánybarát oldal, amit a kormányzat is évekig támogatott több tízmillió forinttal.

A cikk azzal a megállapítással zárul, hogy a kelet-európai illiberális kormányok megkapóan jó viszonyban vannak a sokszor szélsőséges, neonáci szurkolói csoportokkal. Az ő nézeteik ugyanis most már a politikai fősodorba tartoznak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik