Belföld

Lemondott a kormányközeli keresztény lap főszerkesztője, aki korábban a neonáci Erő és Elszántság Mozgalom aktivistája volt

A Vasarnap.hu főszerkesztője, Horváth Tamás az elmúlt órában lemondott tisztségéről. Vele együtt távozik a szerkesztőségből augusztus 12-ei hatállyal külsős szerzőnk, Kassab Adonis is

– írja a lap csütörtökön megjelent közleményében.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Horváth Tamás a szélsőjobboldali, neonáci Erő és Elszántság nevű mozgalom tüntetéseinek aktív részese volt. A szervezet 2017-ben az EU, a liberalizmus és a migráció ellen tüntetett. A 24.hu akkori videójából kiderül, hogy a demonstráción Horváth tartotta a megafont a mozgalom vezetőségi tagjainak, akik arról beszéltek, büszkék arra, hogy az európai fehér rassz tagjai. Később az „Ébredj, nemzet, tombolj vihar!” rigmust kezdték skandálni a mozgalom tagjai, amelyet Joseph Goebbels, Hitler propagandaminisztere használt.

A Telex korábban rákérdezett Horváthnál arra, mit ért az alatt, hogy az az út, amin a neonáci kötődésű szervezet elindult, „nem vezet messzire”. „Távlati célként megjelent a pártpolitikába való belépés terve, valamint a kommunikációt sem tartottam kellően korszerűnek. Ezeket akkor e-mail formájában tudattam is a mozgalom vezetőségével. Nevezhető ez kilépési levélnek, habár papíron sosem voltam tagja a szervezetnek” – válaszolta.

Habár többször is rákérdezett nála az újságíró, Horváth egyszer sem mondta ki nyíltan, hogy elítéli a nácikat, a nyilasokat, a náci ideológiát és a rasszizmust. Arról beszélt, szerinte irreleváns, hogy mely eszméket ítéli el, és melyikeket nem. De minden olyan ideológiát, eszmét elítél, ami nem összeegyeztethető a „természettörvénnyel” és „a katolikus egyház tanításával”.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik