Közélet

Jogsértő a Kásler-féle fizetős, műtét előtti teszt

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Az alapvető jogok biztosa szerint a miniszternek vissza kell vonnia utasítását. A kormány máris megtalálta a megoldást.

Kásler Miklós még tavasszal jelentette be, hogy május 13-ától újraindulnak a tervezhető műtétek, rehabilitációs ellátások, de a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkezzenek.

Szél Bernadett korábban többször is ombudsmanhoz fordult, mert úgy vélte, sérti az Alaptörvényt Kásler Miklós utasítása, amely gyakorlatilag fizetőssé tette a műtéteket a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezőknek, mert önköltségen kellett tesztet csináltatniuk.

A független képviselő Facebook-oldalán azt írta, az alapvető jogok biztosa ezt most megerősítette, miután vizsgálatot indított, amikor egy 4 éves gyermektől és kísérő szülőjétől kértek fizetős tesztet egy egészségügyi intézményben. Szél Bernadett szerint az ombudsman jelentésében az köszön vissza, hogy a Kásler-féle utasítás sérti

  • a jogállamiság elvét
  • a jogbiztonság elvét
  • az emberi méltósághoz való jogot
  • az egyenlő elbánás elvét.

Az ombudsman arra kérte az emberi erőforrások miniszterét, hogy

vonja vissza a rehabilitációs ellátások és elektív beavatkozások tekintetében kiadott valamennyi utasítását, a Nemzeti Népegészségügyi Központ irányító szerveként pedig intézkedjék az e tárgyban kiadott körlevelek visszavonása érdekében.

Szél Bernadett arra is kitért, hogy Müller Cecília országos tiszti főorvos a mai napig visszatartja a Nemzeti Népegészségügyi Központ kapcsolódó állásfoglalását.

Az ombudsman szerint a fizetős teszt

követelménye, valamint azok költsége megtérítésének miniszteri utasításban történő előírása ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével (…), a nem megfelelő szabályozási szint és a tartalmi bizonytalanságok okán sérül a jogállamiság elve, valamint az abból levezethető jogbiztonság követelménye.

Utasítás helyett rendelet lesz

A Kormányzati Tájékoztatási Központ közleményben reagált az alapvető jogok biztosának állásfoglalására. Messziről indítottak, levezették, miért helyes az eddigi elv.

Azt írták, hogy Magyarországon a koronavírus elleni oltás ingyenes, és minden oltásból van megfelelő mennyiség.

A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen. Térítésmentes a PCR-teszt annak, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást.

A kormány szerint, mivel mindenki ingyen felveheti a koronavírus elleni védőoltást, semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével.

Az ombudsman véleményével szemben a kormány az ezzel ellentétes szabályozást tartaná alkotmányosan kifogásolhatónak. Azt ugyanakkor elismerik, hogy ezt rendeletben kell szabályozni. Ezt a kormány a héten megteszi. Azt írták, a szabályozás megoldást jelent az ombudsmani beadvány panaszosának esetére is, mivel a PCR teszt térítésmentesen megilleti majd azokat is, akik nem kaptak oltást, de műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik kórházba.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik