Belföld

Alapjogsértő a műtétre várók fizetős tesztelése Szél Bernadett szerint, ezért az ombudsmanhoz fordult

MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi
MTI/EPA/Keystone/Salvatore Di Nolfi

Alapjogsértőnek tartom a műtétre várók fizetős tesztelését, ezért ombudsmanhoz fordultam az ügyben!

közölte Facebookon Szél Bernadett.

A független képviselő szerint „fatális következményekkel járhat kvázi fizetőssé tenni a tb-ellátáson belül végzett műtéteket bárki számára is”. „Gondoljon már bele legyen szíves a kormány, sok esetben amúgy is régóta késik a beavatkozás, de ha most még tovább halogatják, mert nem tudják kifizetni a több tízezer forintos teszteket, az az egészségi állapot újabb romlását okozhatja” – tette hozzá.

Szél Bernadett felidézte, hogy Müller Cecília a februárban újrainduló egynapos beavatkozások kapcsán még azt nyilatkozta, hogy mivel a beavatkozás előtt a páciensnek előírt PCR-teszt járványvédelmi szempontból létfontosságú, nehogy bevigye az intézménybe a fertőzést, ezért a teszt ingyenes a páciens számára.

Kásler Miklós a múlt héten jelentette be, hogy május 13-ától újraindulnak az elektív beavatkozások és a rehabilitációs ellátások. A miniszter azt is közölte, hogy a betegek felvételének feltétele, hogy érvényes védettségi igazolvánnyal rendelkezzenek vagy a tervezett beavatkozást megelőző 48 órán belüli negatív PCR-teszteredménnyel és a műtét napján végzett negatív antigén gyorsteszttel rendelkezzenek.

A bejelentés után kérdéseket tettünk fel az Emminek, ahonnan közölték, hogy a tesztek árát nem fedezi a tb, azt mindenkinek magának kell fizetnie, ha nem oltatja be magát.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik