Közélet

Pótolták az orvoshiányt, több mint egy hónap után újraindul a traumatológiai ellátás Zalaegerszegen

MTI/Varga György
MTI/Varga György

Vasárnaptól ismét elindul a Zala Megyei Szent Rafael Kórház újjászerveződött traumatológiai osztálya – írja az MTI. Az „újraszerveződésre” azért volt szükség, mert június végén a kórházban felmondott 7 traumatológus orvos az ügyeleti díjak miatt. Fontos volt, hogy a távozó orvosok helyett hamar találjanak újakat, mert komoly fennakadások voltak az ellátásban: akár egy órát is kellett utazniuk a kritikus állapotú betegekkel a mentősöknek a felmondás óta.

Az MTI most azt írja, hogy „a személyi feltételeket rövid időn belül biztosítani tudták, így a lehető leggyorsabban rendeződött a traumatológiai ellátás helyzete a megyében”. Az intézmény korábban azt közölte, hogy a traumatológusok fix díjazásukat a szakmai ajánlás feletti összegben kapták meg, ügyeleti leterheltségük más osztályokon dolgozó orvoskollégáikéhoz képest kisebb volt, a koronavírusos betegek ellátásában pedig a felmondott szakorvosok nem vettek részt, az oltópontokon teljesítettek feladatot külön juttatásért. Hozzátették: „az egészségügyi szolgálati jogviszony vállalásával március 1-jétől jelentősen megemelkedtek az orvosi bérek, a felmondott szakorvosok a traumatológiai ellátásért járó fix díjjal és az ügyeletek után járó díjjal együtt kiemelkedő javadalmazásban részesültek más szakterületek orvosaihoz képest”.

A zalaegerszegi kórház közleménye azzal zárult, hogy a további „bérzsarolásnak” az intézmény fenntarthatósága érdekében nem engedtek.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik