Közélet

Visszahívták Bodolai Lászlót a Nemzeti Választási Bizottságból

A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) döntött a testület LMP-s delegáltja, Bodolai László visszahívásáról pénteki ülésén – számolt be az MTI. Az NVB elnökét, Téglási Andrást Kanász-Nagy Máté, az LMP társelnöke július 19-én kelt levélben tájékoztatta arról, hogy a párt nevében eljárva visszavonja a testületbe delegált tag, Bodolai László megbízatását.

Az NVB tagjai pénteken, elektronikus úton megtartott ülésen ellenszavazat nélkül döntöttek arról, hogy Bodolai László megbízatása a határozat jogerőre emelkedésével megszűnik. A határozat ellen három napon belül lehet jogorvoslatért fordulni a Kúriához. Téglási András megköszönte a visszahívott tag munkáját.

A választási eljárásról szóló törvény alapján az NVB hét tagját és három póttagját a köztársasági elnök javaslatára az Országgyűlés választotta meg 2013 szeptemberében. A parlament alakuló ülésétől a következő választás időpontjának kitűzéséig a frakcióval rendelkező pártok is delegálhatnak egy-egy tagot a testületbe. Mivel az LMP-delegált megbízatása visszahívás miatt szűnt meg, pártja – az NVB határozatának jogerőre emelkedését követően – új tagot delegálhat a testületbe, aki az eskü- vagy fogadalomtétel után gyakorolhatja a tagsággal járó jogait és kötelezettségeit.

Az LMP már korábban is megkísérelte visszahívni a testületből Bodolai Lászlót: tavaly októberben azonban az NVB elutasította az indítványt, mivel az azt benyújtó Schmuck Erzsébetnek a bírósági nyilvántartás szerint nem volt képviseleti joga az indítvány benyújtásakor. Bodolai László 2015 novembere óta az ellenzéki párt delegáltja a testületben, legutóbb a 2018-as országgyűlési választás után bízta meg az LMP.

Kapcsolódó
Bodolai: Nekem össze volt készítve egy repülőgép, hogy ha valami gond van, el tudjak menni Bécsbe
Hosszú interjút adott Bodolai László, az Indexet kiadó alapítvány korábbi vezetője a Partizánnak.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik