Közélet

EU-szakértő: Orbán miatt nem ítélhető el az ország

Bielik István / 24.hu
Bielik István / 24.hu
Szerinte figyelmeztető lövés volt, hogy Mark Rutte kimondta azt, amit sokan gondolnak.

A CNN hírportál vezető híre a magyar és a lengyel kormány intézményesült homofóbiája, illetve az, hogy mit tehet ellene az EU, amely Orbán Viktor és kormánya homofób törvénye miatt a Brexit óta legnagyobb válságát éli át, hiszen az LMBTQ-emberek jogain túl Európa jövőjéről van szó.

A tagállamok többsége elutasítja a magyar és a lengyel kormányok jogkorlátozásait, de az EU lényegében tehetetlen velük szemben. A patthelyzetnek tűnő helyzetről az Euronews Shada Islam írót,  uniós szakértőt kérdezte.

Szerinte durva volt Mark Rutte kijelentése, hogy Magyarországnak ki kellene lépnie az unióból, ha nem tartja tiszteletben az európai értékeket, de sokan egyetértenek a holland kormányfővel.

Ha valaki nem ragaszkodik a közösség értékeihez, mint amilyen az egyenlőséghez való jog, amelyen az unió nyugszik, nos akkor tényleg el kell gondolkodni, hogy kint vagy bent van-e helye.

Érthetőnek nevezte, hogy Közép- és Kelet-Európában ez nagy kihívás, szerinte

jó figyelmeztető lövés volt, hogy Mark Rutte kimondta azt, amit sokan gondolnak.

Ugyanakkor emlékeztetett rá, hogy a közös értékek Európáját nemcsak a keleti illiberális demokráciákban támadják, hanem Nyugat-Európában, a liberális demokráciákban is, ezért nem szabad kivételezni.

Egyenlő mértékben dühösnek kéne lenni mindenkire, aki sérti az alapvető emberi jogokat, a jogállamiságot, a diszkriminációmentesség elvét, hiszen van rasszizmus, idegenellenesség Nyugat-Európában is.

A szakértő külön kiemelte, nem tagállamokról kell beszélni, különbséget kell tenni az emberek és a kormány között.

Amit jelenleg látunk, az az, hogy kormányok sértik meg az alapvető elveket. (…) Nem lehet egész nemzeteket elítélni, (…) különbséget kell tenni az emberek és a szemérmetlen kormányuk között.

A jogállamiságot, a kisebbségi jogokat és a sajtószabadságot nem tisztelő tagállamok kizárásól a szakértő azt mondta, erre senki nem gondolt, amikor az unió létrejött, ezért nincs erre mechanizmus.

Úgy vélte, megoldás lehetne egyfajta várakozó-szoba, ahová a szabályokat nem tisztelő országok kerülnének, amíg észhez nem térnek. Lehetnének benne különféle dolgok, az uniós pénzek felfüggesztése, az, hogy nem vehetnek részt az uniós találkozókon.

A Bloomberg értesülései szerint az Európai Bizottság jövő héten küldi el levelét a magyar kormánynak, amelyben felszólítja, hogy vonja vissza a melegellenes pedofiltörvényt. A hírügynökség névtelen forrásai szerint ez lesz az utolsó figyelmeztetés, utána pert indítanak az Európai Bíróságon Magyarországgal szemben.

 

Kapcsolódó
Az Európai Parlament talált pár trükköt, amivel fel lehet lépni a homofób pedofiltörvény ellen
Az EP elvégezte a jogi munkát, és talált indoklást, ami alapján alkalmazni lehetne a jogállami mechanizmust a magyar kormány ellen a homofób pedofiltörvény miatt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik