Közélet

Rendeletben tiltotta meg a kormány a névtelen adományozást

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Egy új kormányrendelet értelmében megszűnik a névtelen adományozás lehetősége a civil szervezetek számára – szúrta ki a 444.hu.

A szerdán megjelent, és csütörtöktől hatályos kormányrendelet értelmében – mint írják – az egyesületeknek és alapítványoknak ezentúl fel kell tüntetniük, hogy kitől mennyi pénzt kaptak adományként. Az erre vonatkozó adatokat minden évben a kormánynak kell majd elküldeniük.

A kormányrendelet azt is előírja, hogy neveket kell szerepeltetni a jelentésben, még akkor is, ha cégtől, vagy egyéb szervezettől kapja az adományt a civil szervezet. Ilyen esetekben azt kell majd megjelölni, hogy ki áll az adományozó mögött. Cégek esetében például a legalább 25 százalékban tulajdonos személyek neveit kell majd feltüntetni.

A magyar kormány 2017-ben szigorított jelentősen a civil szervezetek adományokkal és támogatásokkal kapcsolatos beszámolási kötelezettségén. A „külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról” szóló törvényt aztán idén áprilisban kényszerültek visszavonni, miután az Európai Unió Bírósága tavaly nyáron kimondta: a magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal.

Mint most kiderült, ezzel még nem ért véget a civilekkel kapcsolatos jogszabályalkotás.

Az új kormányrendelet lényegében még egyet csavar a szabályozáson. A legfrissebb módosítás némileg hasonlít a külföldi adományozókat célzó, immár visszavont törvényre, de jóval szélesebb kört érint, mert immár nemcsak a külföldi, hanem a hazai adományozók neveit is meg kell küldeni a kormánynak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik