Belföld

Visszavonják a civiltörvényt

MTI / Balogh Zoltán
MTI / Balogh Zoltán

Beadta a kormány a javaslatot, amellyel hatályát veszti a külföldről támogatott szervezetek átláthatóságáról szóló törvény, azaz visszavonják a civiltörvényt. Az ezt megíró hvg.hu hozzátette ehhez, hogy a javaslat szerint viszont 20 millió forintos mérlegfőösszeg fölött majdnem minden szervezetről az Állami Számvevőszék készít évente jelentést.

Az EU Bírósága még tavaly nyáron mondta ki, hogy a 2017-es magyar civiltörvény nem egyeztethető össze az uniós joggal, mert az hátrányosan megkülönböztető és indokolatlan korlátozásokat vezetett be.

A kormány ezután azt kommunikálta, hogy visszavonják a törvényt, azonban nem siettek benyújtani a módosító javaslatot, fél évnél több telt el a bírósági döntés és a módosító javaslat benyújtása között.

A javaslat értelmében egy új szabályt is bevezetnek: minden olyan egyesületről és alapítványról, amelynek a mérlegfőösszege eléri az adott évben a 20 millió forintot, az Állami Számvevőszék készít vizsgálatot évente. Ez alól a sportegyesületek, a vallási közösségek, valamint a nemzetiségi szervezetek jelentenek kivételt.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik