Balogh Zoltán / MTI
Közélet

Mától lehet elektromos autó vásárlásához támogatásra pályázni

Az elektromos autók vásárlási támogatására mától lehet pályázni. A nagycsaládosok a 7-9 üléses autókhoz a kapható 2,5 milliós támogatást összevonhatják az elektromos autók kedvezményével, így akár már 9 millióért is beszerezhetik az új kocsit – hívja fel a figyelmet az Azénpénzem.hu.

Bár nagyon alacsony még a piaci részesedésük, magyarán, még kevesen vesznek elektromos autó, azok térhódítása mégis nagy ütemben zajlik. „Tavaly több mint 60 százalékkal nőtt az eladásuk, több mint 3000 darabot helyeztek forgalomba, amihez a pályázat jelentősen hozzájárult: az érdeklődést mutatja, hogy a támogatási keret alig több mint egy nap alatt kimerült.”

Az elektromos autók idei vásárlási támogatására ma reggel 8-tól lehet pályázni. A május 17-én megjelent, itt elérhető pályázati kiírás szerint a támogatást magánszemélyek, felsőoktatási intézmények és civil szervezetek, illetve személygépkocsis személyszállítással és taxis személyszállítással foglalkozó egyéni vállalkozók és cégek kaphatják meg. Általában egy gépkocsira lehet pályázni, civil szervezetek, egyesületek és felsőoktatási intézmények azonban 5 darabra is benyújthatnak igényt – ismerteti a portál.

A pályázat használt, illetve hibrid autók megvásárlására nem szól, csak új vagy a márkakereskedő, illetve az importőr által tesztautóként saját tulajdonban Magyarországon forgalomba helyezett, tisztán elektromos meghajtásúra. 1200-2000 elektromos autóhoz adhat támogatást az állam.

A támogatás sávosan érhető el: a lakosság ötszemélyes autóra 12 millió forint vételárig annak maximum 50 százalékát, de legfeljebb 2,5 millió forintot, 12 és 15 millió forint közötti autóra maximum 1,5 millió forintot kaphat. Hétszemélyes autóra 14 millió forintig kapható az ár maximum 50 százaléka, de legfeljebb 2,5 millió forint, 14 és 17 millió forint közöttire pedig maximum 1,5 millió forint.

Részletek a portál cikkében olvashatók.

Ajánlott videó