Közélet

Publicus: a fideszesek 54 százaléka is helyteleníti az állami vagyon alapítványi kiszervezését

Jászai Csaba / MTVA / MTI
Jászai Csaba / MTVA / MTI

A magyarok 62 százaléka hallott róla, hogy a kormány alapítványokba szervezi ki a közvagyont – derült ki a Publicus Intézet a Népszava számára készített felméréséből. A lap szerint nem véletlen, hogy míg az ellenzék szavazók 85 százaléka hallott az alapítványi kiszervezésekről,  tíz kormánypárti szimpatizánsból viszont csak négyen. A Fideszhez tartozó sajtó ugyanis arról például hírt adott, hogy a vidéki egyetemek alapítványi fenntartásba kerülnek, ám azt már nem közölték, hogy a kormánypártiakkal telerakott kuratóriumok ettől kezdve saját hatáskörben dönthetnek a korábbi állami vagyonról. Az ellenzékiek közül a legtájékozottabbak a Momentum és a Demokratikus Koalíció szimpatizánsai.

A teljes népesség háromnegyede, köztük a Fidesz–KDNP-sek 54 százaléka is helytelennek tartja, hogy a közpénz magánfenntartású alapítványokhoz vándoroljon. Az ellenzékieknek csak 9 százaléka szerint pozitív a döntés. A válaszadók 58 százaléka – és a fideszesek harmada – szerint

a kormány azért szervezi ki az állami vagyont, hogy egy esetleges választási vereség után a Fidesz és ne a hatalomra kerülő ellenzék rendelkezhessen felette.

A felmérés szerint még a Fidesz– KDNP legnagyobb bázisának számító kistelepüléseken élőknek is több mint fele így vélekedik. Valamivel kevesebben, 53 százalék – köztük 31 százaléknyi kormánypárti szavazó – véli úgy: a végső cél, hogy az így kiszervezett vagyont tetszőleges áron lehessen eladni Fidesz-közeli cégeknek. Csak 29 százalék hisz benne, hogy a kormány így védené a stratégiai állami vagyont, nehogy az külföldiek kezébe kerüljön.

Kapcsolódó
Még több pénzt terelnének a kormányoldal által létrehozott alapítványok felé
Nem 50, hanem 300 százalékos adóalap-kedvezményt kapnának azok a cégek, akik támogatják a vagyonkezelő alapítványokat.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik