Közélet

Trükkösen módosul a lakástörvény módosítása

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu
Hiszékeny Dezső értékelése szerint az új verzió után nem a lóláb, hanem maga ló lóg ki.

A Népszava szerint egy nappal a Törvényalkotási Bizottság ülése előtt küldték ki a lakástörvény – Böröcz László fideszes képviselő által benyújtott – módosításának módosítását. Az eredeti javaslat  nagy vihart kavart, a lap szerint az új változat jelentősen szűkítené a vételi jogot.

Kizárólag olyan lakásokat lehetne megvenni, amelyek világörökségi helyszínen, annak védőövezetében, műemléképületben találhatóak, a korábbi elidegenítési, terhelési tilalmat feloldották. A bérlő csak akkor veheti meg a lakást, ha határozatlan idejű bérleti jogviszonya volt 2020. december 31-én, annak időtartama eléri az öt évet.

A Népszava szerint nem kell aggódni, ha nincs még meg a szükséges 5 éves bérleti jogviszony, mert csak ki kell várni az 5 évet, majd egy éven belül benyújtani a kérelmet. A felújítás alatt álló lakásokat a felújítás után, illetve 2022. június végétől vehetik meg a bérlők.

Azok, akik a törvény hatályba lépésekor három havi lakbérrel vagy más jogcímen tartoznak az önkormányzatnak, az államnak, egyéb köztartozásuk van, nem vehetik meg a bérlakást.

Így biztosítanák, hogy „csak fizetőképes, megbízható személyek élhessenek a vételi jog lehetőségével”.

Magasabb lettek a vételárak

A bérlő, a bérlőtársak együtt, illetve egyenesági rokonai, örökbe fogadott gyermeke is megveheti az ingatlant, amire 4 éves elidegenítési tilalmat jegyeznek be. Az új tervezet szerint, aki már 1996 előtt is bérlő volt, a forgalmi érték 15 százalékot, 15-25 évi bérlésnél 50 százalékot, 5-15 év esetén 80 százalékot fizetne, így ismernék el a hosszú bérleti jogviszony alatt a lakásra fordított költségeket. Egyösszegű fizetés további 5 százalék kedvezményt jelentene. A részletfizetés idejét 25-ről 15 évre csökkentették.

Külön kezelnék azokat, akik csere útján, tulajdonjog elcserélésével szereztek bérleti jogot. Nekik csak a forgalmi érték felét kell fizetni. A javaslat külön kitér rá, hogy a Budai Várnegyed mely részén lehet ilyen feltételekkel megszerezni a lakást, legfeljebb kettőt, kivéve az öröklést.

Nem a lóláb, az egész ló kilóg

A szocialista Hiszékeny Dezső szerint a módosítás módosításából már nemcsak a lóláb, hanem az egész ló kilóg. Már nem is próbálják egy minden bérlakást érintő jogszabályba burkolni a valós célt: a budavári bérlakások megvásárlásának biztosítását a csókosoknak. Az ellenzéki politikus ezt azzal magyarázta, hogy Böröcz László először nem mérte fel, mekkora ingatlanvagyon kiárusítását rendelte volna el. A fideszes városvezetők miatt meghátrált.

Hiszékeny szerint az új verzió legálságosabb pontja a vételi jog 5 éves bérleti jogviszonyhoz kötése, de az is, hogy a bérlakást tulajdonjogért cserélők 80 helyett csak 50 százalékot fizetnek.

Ez egy nagyon szűk kegyelt réteg igényeit kiszolgáló kicsinyes jogszabály, amely kitűnően illeszkedik a Fidesz lakáspolitikájába, amelynek farvizén 300 milliárdot szórtak el az idén, holott ennyi pénzből több ezer bérlakást építhettek volna, amely valóban enyhíthetné a lakhatási válságot és segíthetné a mobilitást.

Kapcsolódó
Az önkormányzatok eldönthetik, eladják-e a lakásaikat, kivéve a budai Várban, ahol kötelező lesz
A Fidesz terve szerint 10,5-30 százalékon vehetnék meg a bérlők az önkormányzati lakásokat, de immár nem országosan, csak a világörökségi területen.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik