MTI/Koszticsák Szilárd
Közélet

Szabó Tímea szerint a bíróság kötelezte a Magyar Nemzetet arra, hogy töröljék a róla szóló cikket

Jogerősen megnyerte a sajtópert Szikszai Péter és a Magyar nemzet ellen Szabó Tímea, írja a politikus a Facebookon, és a bíróság kimondta, hogy

A kormány propagandalapja megsértette az emberi méltósághoz és a jó hírnévhez való jogomat, amikor egy cikkükben organizmusnak és biológiai fegyvernek neveztek.

– írja Szabó, hozzátéve, hogy

A kártérítésen túl a bíróság kötelezte a lapot a cikk végleges online eltávolítására, amire tudomásunk szerint még nem volt példa a rendszerváltás óta

Szabó az írás április 21-i megjelenése után feljelentést tett ismeretlen tettes ellen, de a rendőrség megtalálta az elkövetőt, a Zummer Fülöp álnéven író Szikszai Pétert, és becsületsértés vétségéért a Pesti Központi Kerületi Bírósághoz utalta az ügyet. A Fővárosi Törvényszék 2020 végén első fokon kötelezte a Magyar Nemzetet, hogy 24 órán keresztül jól látható módon tegye közzé az online és a nyomtatott verzióban is, hogy megsértették Szabó személyiségi jogait, továbbá kötelezte az újságot az online cikk végleges eltávolítására. Ezen felül 1,3 millió forint sérelemdíjat is meg kell fizetnie a Mediaworksnek.

Szabó idéz az ítéletből is, amely azt írja, hogy Szikszai Péter

Olyan nyelvi eszköztárhoz nyúlt, amely egy, a világtörténelemben elítélt ideológia eszköztára volt. Efféle verbális támadás egy sajtóorgánumban nem egyeztethető össze az emberi méltóság tiszteletével.

A törlésről pedig azt írja, a cikknek

Alig van olyan mondata, amely nem lenne jogsértő. Nincs, vagy alig van tehát olyan sajtótörténeti érték, amely a végleges törléssel elveszne. A törlés esetén sem sérti ezért a személyiségi jogok megóvásához fűződő érdek a sajtószabadságot.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!