Közélet

Akkorát lódított Orbán, mint ide Lacháza – parlamenti szócsata járványról, 99 százalékról

Külföldi delegáció látogatása miatt jó 20 perces csúszással kezdődött a parlament hétfői ülésnapja.

Kocsis-Cake Olivio (Párbeszéd) kezdte a napirend előtti felszólalások sorát. Felemlegette, hogy Orbán Viktor pár napja azt mondta, hogy ő is a bérből és fizetésből élők közé tartozik, és őt is megviselte a járvány. Ezzel a kijelentésével a miniszterelnök akkorát lódított, mint ide Lacháza – fogalmazott az ellenzéki képviselő. A kormányfőt nem viselte meg a járvány, mivel Orbánnak tiszteletdíja van, és emelkedett az elmúlt bő egy évben, mondta.

Orbánnak sokkal inkább azt a kérdést kellene feltennie, hogy a bérből és fizetésből élőknek 99 százaléka miért járt rosszabbul a járvány alatt, és miért van az, hogy a kormányközeli vállalkozóknak továbbra is jól ment. Milliárdok mentek Mészáros Lőrinc szállodáinak, milliárdok mentek vadászati világkiállításra – mondta Kocsis-Cake. Hozzátette, hogy a Párbeszéd és az MSZP miniszterelnök-jelöltje, Karácsony Gergely a 99 százalékot fogja szolgálni, a kiváltságos 1 százalékkal szemben.

Orbán Balázs, a Miniszterelnökség államtitkára válaszolt: Magyarország Európában az elsők között van az átoltottság terén. Ön egy fogalommal nincs tisztában: a demokrácia, a népképviselet fogalmával – szúrt oda az ellenzéki képviselőnek az államtitkár. A magyar miniszterelnököt az emberek választják meg, őket képviseli Orbán Viktor.

99 százalék, 1 százalék: a Karácsony által meghirdetett program 99 százalékban Gyurcsány, 1 százalék Karácsony – fogalmazott Orbán államtitkár.

Orbán bére újra

Harangozó Tamás (MSZP) is a kormányfő múlt heti nyilatkozatát idézte fel, miszerint ő is bérből és fizetésből él. Szerinte ez megmutatja, mennyire cinikus, hazug és korrupt a kormányzás, amelyet Orbán Viktor neve fémjelez. Elmondta, hogy 92 ezer ember több mint egy éve nem talál munkát, negyedmillióan vannak munka nélkül, 128 ezren semmilyen ellátást nem kapnak. Szóvá tette, hogy nem volt olyan rendelet a járvány alatt, hogy a járványkezelés költségeihez a politikusoknak is hozzá kell járulnia.

Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztérium parlamenti államtitkára a baloldali és a mostani kormány válságkezelését vetette össze. Szerinte 2010 előtt elvettek a nyugdíjasoktól, az orvosoktól, a közalkalmazottaktól, a családoktól, a mostani kormány igyekezett mindenkinek valamivel többet adni, vagy a hitelmoratóriummal kisegíteni a vállalkozásokat.

Gyurcsány: Mi lenne, ha kormányoznának?

Gondoltam, kielégítem önöket 100 százalékban, nem csak 99 százalékban, érzékelve a kormánypárti képviselők irántam tanúsított érdeklődését – kezdte Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. A kormányfő bár rádióinterjújában azt mondta, megküzd Gyurcsánnyal, gyáván távol tartja magát ezektől a vitáktól, harmadvonalbeli államtitkárok mögé bújik, fűzte hozzá.

A kormány látszólagos, valójában az ellenzék ellenzékét látjuk Magyarországon szerinte. Jó ideje nem tud mással foglalkozni a kormány, mint az ellenzéki politikai vezetőkkel, azok szándékaival, fogalmazott a DK-s politikus.

Mondok önöknek valamit: mit szólnának, ha megpróbálnának kormányozni?

„Ha nemzetről, népszuverenitásról beszélünk, akkor mi lenne, ha a néppel megbeszélve közös döntéseket hozunk? Megbeszélték-e, volt-e vita arról, hogy a kínai kommunista egyetem idejöjjön Magyarországra? Volt-e bármikor vita, hogy rendben van-e, hogy továbbra is 28.500 forint a minimális nyugdíj és ehhez igazodik egy sor szociális ellátás? Megbeszéltük-e, hogy legyen-e Belgrád-Budapest vasút? Nem.”

„Önök arról akarnak beszélgetni, hogy a ficsúr jelző sérti-e önöket. Ez nagyon lent van. Magyarország, a magyar állampolgárok nem ezt érdemlik. Mi lenne, ha a hazával foglalkoznának?

Ha ellenzékben akarnak menni, teljesülni fog a kívánságuk.

Ön politikai küzdelemre hívta ki Orbán Viktor miniszterelnököt. Ez már világos beszéd, ez már nem sunnyogás – válaszolt Dömötör Csaba államtitkár. Felhozta persze azt is, hogy 15 éve hangzott el az őszödi beszéd, majd azt mondta, hogy bármilyen ügyben képes rárontani a baloldal az országra, ha érdekei úgy kívánják.

Elkezdődött a gyurcsányozás

Budai Gyula korábbi elszámoltatási biztos, fideszes képviselő Gyurcsány Ferenc múlt heti, Orbán Viktornak címzett videójára reagált. „Hú csávókám, ez nagyon lenn van” – kezdte Budai, aki nagyon sajnálta, hogy Gyurcsány épp elhagyta az üléstermet. „Amit Ön és Dobrev Klára művelt az 30 évben, az nagyon lenn volt”.  Budai először Apró Piroskáról és a ’90-es évek privatizációjáról beszélt, és összegzésképpen azt mondta Gyurcsánynak: „Akinek ilyen rokonai vannak, annak csak megszületni volt nehéz”. A Sukoró-ügy kapcsán azt mondta, hogy Gyurcsány helyett Tátrai Miklós „vitte el a balhét”. Budai így folytatta: „ha már lopásról beszél, aki mi a véleménye Czeglédy Csaba 6,3 milliárdos lopásáról?”

Rétvári Bence (KDNP) a 2006-os utcai zavargásokat idézte fel. „Azt mondta Gyurcsány Ferenc, hogy ez nagyon lenn van… Ezt azoknak mondja, hogy nagyon lenn van, akiket letepertek az utcán” a rendőrök 2006-ban? Rétvári Bence felrótta a DK elnökének, hogy a mai napig nem kért bocsánatot ezért. Hozzátette: a Jobbik úgy döntött, hogy visszahozza a Gyurcsány Ferencet, pedig dönthetett volna másképp is.

Bérlakáspolitika és Tiborcz István

Varga Zoltán (DK) az azóta részben megfúrt lakástörvény változtatása kapcsán intézett kérdéseket Tállai András államtitkárhoz. Citált egy interjúrészletet Tiborcz Istvántól, aki a bérlakáspiac kilátásairól beszélt. Varga szerint ez lehetett a bérlakásrendszer privatizálásának motivációja valójában. Tállai azt mondta: miután az eredeti változatot leszavazták, Varga felszólalása okafogyott.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik