Élő Belföld

Orbán: A fiamat be kellett zárnom az őszödi beszéd miatt, hogy ne menjen sehova

Vége a beszélgetésnek, Orbán megy Londonba

A stúdióból a reptérre megy a kormányfő, hogy Londonba repüljön. Ezzel kapcsolatban azt mondta el, hogy a britek kilépésével meggyengültek a közép-európai országok az Európai Unióban. Hangsúlyozta, hogy ki kell “velük építeni” egy kétoldalú gazdasági együttműködést, speciális területeket is fognak keresni pénteken Londonban.

A fiatalok elől nem lehet eltitkolni

Nagy Katalin riporter aggodalmaskodó kérdésére, miszerint mi lesz, ha a fiatalok nem értesülnek az őszödi beszédről, Orbán azt mondta emiatt nem kell aggódni. Amikor például ő fiatal volt, akkor is beszéltek ’56-ról, ezeket az eseményeket nem lehet elhallgatni.

Orbán: az őszödi beszéd vakuélmény, amit nem lehet elfelejteni

A kormányfő az interjú utolsó öt-hat percében hosszan beszélt az őszödi beszédről, amely ezen a héten kiemelt témája volt a kormánypárti sajtónak. “Aligha lehet elfelejteni az őszödi beszédet” – jelentette ki Orbán az eltelt 15 év ellenére. Szerinte a beszéd egy vakuélmény volt, amit bármikor vissza lehet idézni, akárcsak – említette példaként – Egerszegi Krisztina 1988-as olimpiai úszását. Ugyanakkor szerinte a beszéd ma is megdöbbentő, legfőképpen az, hogy aki elmondta, ma is a magyar politikában van. “Hogy egy miniszterelnök azt mondja, hogy hazudtak reggel, délben, este, és utána is helyén maradhat, az nekem mellbevágó, pedig én már sok mindent láttam.” Orbán arról is beszélt (Gyurcsány nevének kiejtése nélkül), hogy “ma is ugyanezzel az emberrel harcolok, ő a főnök a másik oldalon.” Megemlítette, hogy a Budapesten, a Városházán is az ő emberei vannak.

Magyarország klímabajnok

Ezt mondta Orbán Viktor tegnap a spanyol jobboldali VOX párt vezetőjének, Santiago Abascalnak. Aki azért is szimpatikus Orbánnak, mert egy bevándorlásellenes párt vezetője. A magyar kormányfő szerint ma már Spanyolországban is belátták, hogy a migráció kérdésében Magyarországnak volt igaza.

Ne az emberek fizessenek a klímarombolás miatt

Az a gondolat, hogy a klímaváltozás árát az emberekkel fizettessük meg, az nyugaton működik – mondta a kormányfő. “Mi nem tudunk adót fizettetni a benzin után, vagy a fűtés után.” Orbán szerint a klímarombolást a nagy cégek okozzák, fizessenek ők, ne az emberek. “Ez egy éles csata, én nem akarom, hogy a magyar fizessenek.” Egy, másfél hónap múlva jön ki az unió elképzelése, ezután jön a vita, “itt kell megvédenünk a magyarok érdekét.”

Sok az éjjeli bagoly Brüsszelben

Meglepődtem, hogy ennyi éjjeli bagoly van Brüsszelben – mondta Orbán Viktor arról, hogy az eheti brüsszeli tanácskozása éjjel kettőig tartott. Van egy rosszindulatú vélekedés, hogy ez kifárasztás taktikája, de ez nem feltétlenül van így szerinte.

Én is bérből élő ember vagyok

Most hogy a harmadik hullámot leszorítottuk a földre, és nem hiszem föltápászkodik innen. “Most újra kell indítani a gazdaságot, bennünket, a bérből élőket is megviselt a járvány. Én is ilyen vagyok. A vállalkozóknak is vissza kell nyerni a vállalkozókedvüket. Ez nem egyszerű.” Ezért van egy átmenet a védekezésből a gazdaság újraindításához. “A 2022-es év költségvetése teljesen az újraindításról szól majd.”

A keleti vakcinákkal is lehet utazni

“Nem vagyok bolond, én is kínai vakcinával oltattam be magam” – mondta Orbán Viktor. A keleti vakcinával is lehet majd utazni, szerinte ez csak idő kérdése. Ha majd a nyugat is odaér, “ahol mi tartunk”, akkor lehet majd utazni a keleti vakcinával.

Az indiai mutánsról

A Magyarországon választható oltóanyagok biztonságot adnak az indiai mutánssal szemben.

Ezt a vírust nem lehet megúszni

Az utolsó embert is meg fogja találni ez a vírus – mondta a kormányfő, aki szerint aggasztó, hogy még 3 millió ember nem oltatta be magát. “Mindenki oltassa be magát”. Leszögezte: ez a vírus itt marad velünk, nem fog elmenni.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.