Közélet

Magyar Nemzet: A kormány visszaszerezné a ferihegyi repülőteret

Ismét többségi tulajdonhoz szeretne jutni a magyar állam a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető cégben – értesült a Magyar Nemzet. A kormányközeli lap iparági források alapján úgy tudja, hogy a többségi tulajdon megszerzésének előkészítése Palkovics László, az innovációs tárca vezetőjének feladata lehet.

A lap emlékeztet, hogy a Budapest Airportot 2005-ben adta el a Gyurcsány-kormány külföldi befektetőknek, 75 évre megkötött koncessziós szerződés keretében. E szerint a magyar állam az árbevétel fél százalékát kitevő éves vagyonkezelési díjban részesülhet, de – írja a Magyar Nemzet – a tulajdonos által végrehajtott repülőtéri fejlesztések finanszírozási kamatterhe miatt gyakran még ennyi sem jutott el a költségvetésbe.

Hozzáteszik, hogy a „többségi részvénycsomag tulajdonosának az értékesítési tervei miatt nem jártak sikerrel a nagyobb tulajdonrész megszerzésére irányuló kormányzati tervek 2010 után. A vagyon további leértékelődésének az elkerülésére az állam 2011-ben lehívta az akkor még meglévő, 25 százalék plusz egy szavazatnyi részvénycsomagra vonatkozó eladási opciót”.

Ajánlott videó