Közélet

A DK jogerősen pert nyert az Állami Számvevőszék ellen

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI

„A DK több pengeváltáson van túl az Állami Számvevőszékkel, ami mára semmi másra nem szakosodott, csak hogy az ellenzék pártjainak életét megkeserítse” – írta vasárnap kiadott közleményében Sebián-Petrovszki László, a DK pártigazgatója. A párt jogerősen pert nyert a az Állami Számvevőszék ellen, tette hozzá.

2018-ban tűz ütött ki a DK székházában, gyakorlatilag minden megsemmisült. A DK állítása szerint az Állami Számvevőszék ennek ellenére az elégett iratok eredeti példányát követelte tőlük, „minimális türelmet sem tanúsítva”.

A DK kérte, hogy az ÁSZ adja ki a 2011-16 évi és a 2018. április 2-4 között, általuk végzett vizsgálat iratainak másolatát, ám ezt a szervezet megtagadta. Ezután perelt a DK, és a Fővárosi Ítélőtábla nekik adott igazat. A DK közleménye szerint az ÁSZ-nak ki kell adnia a kért iratokat és a perköltséget is meg kell fizetnie.

Az ÁSZ reakciója

A Demokratikus Koalíció gazdálkodásáról szóló minden jelentés nyilvános és elérhető az ÁSZ honlapján – reagált az ÁSZ a DK pártigazgatójának mai sajtótájékoztatójára. A Demokratikus Koalíció gazdálkodását évek óta törvénysértések, szabálytalanságok jellemzik. Rögzítve az ellenőrzési bizonyítékokra alapozott, az ÁSZ nyilvános jelentéseiben olvasható tényeket: a DK könyvvezetése és gazdálkodása 2013-ban, 2014-ben, 2015-ben, 2016-ban, 2017-ben és 2018-ban sem felelt meg a törvényi előírásoknak.

A 2018-as országgyűlési választás kampánypénzeinek felhasználása során a DK a számviteli, a párt- és a kampánytörvényt is megsértette. Mindez azt jelenti, hogy a DK a fenti években az adófizetők, valamint a saját támogatói, tagsága felé sem számolt el szabályszerűen. A Demokratikus Koalíció gazdálkodását bemutató minden jelentés nyilvános, bárki számára elérhető az ÁSZ honlapján. Előremutató, hogy a DK 2020-ban megragadta az esélyt és 2019-re vonatkozó dokumentumokkal igazolta, hogy a pártnál megteremtették a törvényes gazdálkodás alapvető kereteit. Az ÁSZ egyúttal tudomásul vette a DK elnökének intézkedési tervét, amelyet a 2017-2018-ra vonatkozó számvevőszéki ellenőrzés megállapításai alapján állított össze. Az intézkedési tervben meghatározott feladatok megküldésével a DK elnöke kinyilvánította, hogy helyreállítja a párt gazdálkodásának törvényességét.

Kapcsolódó

Ajánlott videó

Olvasói sztorik