Belföld

Karácsony Gergely miniszterelnök-jelölt lett és mozgalmat alapított

Mohos Márton / 24.hu
Mohos Márton / 24.hu

Megtörtént, amire mindenki számított, Karácsony Gergely is bejelentette, hogy indul az előválasztáson, így Dobrev Klára (DK), Jakab Péter (Jobbik), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom) és Fekete-Győr András (Momentum) mellett a főpolgármester is ringbe száll, hogy ő legyen az ellenzék közös miniszterelnök-jelöltje.

Karácsony régóta lebegtette, hogy vállalkozik-e a megméretésre, indulását azonban egy ideje sokan biztosra vették, tegnap pedig pártja, a Párbeszéd is bejelentette, hogy felkéri miniszterelnök-jelöltnek.

Karácsony szülőfalujában, Nyírtasson jelentette be az indulását. Mint elmondta, sokat gondolkodott, mert bizonyos döntéséket csak hosszú töprengés után tud meghozni. „Az életem elmúlt bő tíz évét igyekeztem a hazám szolgálatába állítani, az elmúlt időszakban azonban azon kellett gondolkodnom, hogy tudok-e még többet adni ebben a szolgálatban.” Mint fogalmazott, azért hozta meg ezt a döntést, mert úgy érzi, Magyarország nagy bajban van, és egyre kevésbé érezzük a közös hazánknak. „Egyre inkább azt érezzük, hogy a hazánk végletekig megosztott. Azt a célt szeretném szolgálni, hogy Magyarországot újraegyesítsük.”

Nyírtassról elmondta, innen viszi magával a föld szeretetét, ma már úgy mondaná, a zöld politikát, gyerekkora élményeit, és élete egyik legnehezebb tragédiáját is, hiszen itt vesztette el az édesapját. „Innen viszem magammal azt a hatévesen megszerzett tudást, hogy az élet nagyon törékeny, és hogy minden véges, csak az anyai szeretet végtelen. (…) Innen viszem magammal azt a hitet, hogy lehet olyan országunk újra, ahol egy kis faluban egy négygyermekes özvegyasszony nincs magára hagyva, és a gyermeki ki tudják teljesíteni a bennük lévő tehetséget.”

Beszélt arról is, nem azért jött Nyírtassra, hogy stadiont ígérjen, vagy hogy a falu polgármesterét az ország leggazdagabb emberévé tegye. Hozzátette, nem helikopterrel érkezett, noha a falu az elmúlt harminc évben leginkább akkor szerepelt a hírekben, amikor a propagandaminiszter oda helikopterezett egy lagzi miatt, majd amikor a Népszabadság ezt megírta „az életével fizetett érte.”

Karácsony azt mondja, azért jött, mert az örökké küzdő magyarokért akar dolgozni, nem az egy százaléknyi kiváltságosokért, hanem a többi 99 százalékért.

Karácsony Gergely bejelentése után az MSZP és az LMP is tudatta, hogy a jelenlegi főpolgármestert támogatják az ellenzéki előválasztáson.

Az újdonsült miniszterelnök-jelölt a nap során bejárja élete meghatározó helyszíneit, 11 előtt pár perccel Debrecenből jelentkezett be, ahol diákéveinek nagy részét töltötte, de az élő közvetítés szakadozása miatt nehezen lehetett érteni, amit mondott. Később azonban elérhetővé vált fogyasztható minőségben ez a felvétel is, amihez Karácsony azt a megjegyzés fűzte:

Az is lehetséges, hogy az élő adást valakik megzavarták…a következő helyszínen kiderül.

Délután a budapesti Kossuth térről történt a következő bejelentkezés, ahol egykori pártjának nevét idézve Karácsony kijelentette, lehet más a politika, nem pedig az a visszataszító dolog, amivel ma Magyarországon azonosítjuk. Szerinte a politikának az életünkről kell szólnia, viszont egy olyan országot kell építeni, ahol az élet nem csupán a politikáról szól. Büszke rá, hogy a Parlamentben ő volt az első képviselő, aki számon kérte Orbán Viktoron az oligarchák támogatását, ő mondta ki először a házban Simicska Lajos nevét. „Az első perctől nyilvánvaló volt, hogy ez a kormány a kiváltságosak kormánya lesz” – jelentette ki. Büszke arra is, hogy még 2011-ben ő mondta ki elsőként, a megváltoztatott választási törvény miatt csak széleskörű ellenzéki összefogással lehet nemcsak leváltani a kormányt, de stabil demokráciát is építeni, miként az elsők között képviselte az előválasztás intézményét is. „Ma egy olyan kormánya van Magyarországnak, amely nem hagyja dolgozni az embereket, és a főpolgármester sem tud főpolgármester maradni.”

Később délután Karácsony magyar és uniós zászlók előtt tartotta meg legnagyobb szabású beszédét, amelyben megismertük miniszterelnök-jelölti kampányának szlogenjét is: „Változás és jóvátétel”.

Elmondta, bosszú helyett jóvátételre, leszámolás helyett elszámolásra van szükség. Bár a változást trónfosztással kell kezdeni, de nem azért, hogy a kiváltságos egy százalék helyére üljenek a trónon, hanem hogy uralkodás helyett szolgálni kezdjenek. Szerinte leginkább a szabadság, a béke és az emberség hiányzik mindennapjainkból, illetve az állam működéséből. Megismételte, hogy újra kell egyesíteni az országot, kezdve onnan, hogy senkit nem tekintünk hazaárulónak azért, mert más a véleménye. Újra kell építeni a köztársaságot, ehhez pedig mindenkire szükség van.

Nem az az erős vezető, aki képes megosztani, hanem aki képes egyesíteni

– mondta.

A járvány szerinte rávilágított, hogy semmi nem működik az államban abból, amire szükségünk lenne. Úgy látja, ha nem jön változás, arra rá fognak menni a közjavaink, a nyugdíjunk, a barátságaink, a szövetségeink. Ellenzéki vetélytársaitól azt kérte, ne abban versenyezzenek, ki tudja nagyobb szókinccsel nagyobb szidni a kormányt, hiszen annak kell eldőlnie, ki képes egyben tartani és megerősíteni a szövetséget, és nem az ellenzéket, hanem az országot kell majd vezetni.

Karácsony bejelentette, hogy életre hívja a Kilencvenkilenc Mozgalmat, olyan nevekkel, mint Ángyán József, Kis János, Bod Péter Ákos, Ferge Zsuzsa, Alföldi Róbert, ifjabb Bibó István. Mint mondta, a mozgalom nem a pártok helyett, hanem azok mellett akarja szolgálni a változást, a közösséghez pedig bárki csatlakozhat. A következő hetekben nyilvánosságra hoznak egy kilencpontos programot, hogy a hatalom embereit, felváltsa az emberek hatalma.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik