Közélet

A Kossuth téren nyitott teraszt a Momentum

Marjai János / 24.hu
Marjai János / 24.hu
Így "tiltakoznak" a közvagyon alapítványi kiszervezése ellen.

Mivel a jelenleg hatályos járványügyi intézkedések miatt nem lehet tüntetést rendezni, a Momentum sajátos módot talált arra, hogy tiltakozzon egy, a héten megszavazott törvény ellen. Az ellenzéki párt szombaton a budapesti Kossuth téren egy teraszt rendezett be székekkel és asztalokkal, mondván, ha a vendéglátóhelyeken ki lehet ülni a teraszokra, akkor ezt is lehet.

A parlament fideszes többsége kedden fogadta el azt a jogszabályt, amelynek értelmében a közvagyon jelentős többsége közérdekű vagyonkezelő alapítványokba kerül. Ezek kuratóriumát most a kormány jelöli ki, de az alapítói jogok ezután átszállnak az alapítványra, így egy esetleges kormányváltás nem fogja befolyásolni a kuratóriumok összetételét.

Az akcióval kapcsolatban Hajnal Miklós, a Momentum parlamenti képviselőjelöltje azt írta a Facebookon:

A Fidesz egyszerűen feláldozza a magyar állam működőképességét, hogy párhuzamos államot építhessenek ki Orbán Viktor és a Fidesz 2022-es választási vereségére készülve. Ha az övék nem lehet Magyarország, senkié ne legyen – ezt üzeni Orbán Viktor és a fideszes képviselők. Azon budapesti, szegedi, pécsi, debreceni orvostanhallgatók fölül is kiszervezik az egyetemeiket, akik medikus hallgatóként épp az összeomlás szélén álló, alulfinanszírozott egészségügyben próbálnak minél több életet megmenteni.

A tiltakozás 18 órakor kezdődött és az élő közvetítés szerint nem sokkal este hét óra előtt megjelent a rendőrség, ám a szervezők arra hivatkoztak, hogy a vonatkozó rendelet szerint nem kell közterület-használati engedély a terasznyitáshoz, továbbá, hogy a sajtótájékoztató része az, hogy a parlament előtti teraszon ülnek. A rendőrök egy nagyjából tíz perces beszélgetés után elvonultak. Hajnal Miklós arról beszélt, hogy a rendőrök próbáltak abból kiindulni, hogy itt gyülekezés történik, ám a Momentum ragaszkodott ahhoz, hogy ez egy sajtótájékoztató.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik