Közélet koronavírus

Szél Bernadett feljelentést tett ismeretlen tettes(ek) ellen a kormány vakcinatáblázata miatt

Kovács Tamás / MTI
Kovács Tamás / MTI
A független képviselő szerint az rombolja a bizalmat, akadályozza a járvány elleni védekezést, kimeríti a rémhírterjesztés fogalmát.

Megszületett Szél Bernadett feljelentése a kormány vasárnap közzétett táblázata miatt, amely a magyarországi oltások utáni fertőzési és halálozási adatokat mutatta be. A független képviselő Facebook-posztja szerint

a kormány nem terjeszthet álhíreket, nem gyárthat propagandát, sem járványban, sem azon kívül, de ha mégis, ne csodálkozzon, hogy a saját fegyverével találja szembe magát.

Szél Bernadett a budapesti rendőrfőkapitánynak, Terdik Tamásnak azt írta, ismeretlen tettes(ek) ellen rémhírterjesztés megalapozott gyanúja miatt tesz feljelentést.

A független képviselő emlékeztetett rá, a kormány április 25-én közzétett tájékoztatása az úgynevezett „keleti vakcinák” (Szputnyik-V és Sinopharm) egyéb elérhető vakcinákkal szemben mutatott kiemelkedő hatásosságáról teljesen félrevezető.

Mint írta, számos szakmai szervezet és kutató, például Karikó Katalin és a Magyar Orvosi Kamara elnöksége is felhívták a figyelmet arra, hogy az adatok alkalmatlanok az egyes vakcinák összehasonlítására.

Szél Bernadett szerint a kormányzati kommunikáció, a tényeket  elferdítő tájékoztatás, a manipulatív adatközlés aláássa a bizalmat a a „nyugati vakcinák” iránt., ami akadályozza a védekezés sikerét, ami különleges jogrend idején, mivel nagy nyilvánosság előtt követték el egytől öt évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.A képviselő szerint a rémhírterjesztés megvalósult, mert a kormányzati tájékoztatás nem a védett szólás körébe tartozó kritikus véleményről, hanem az ellenőrizhető tények elferdítésén alapuló, manipulatív tájékoztatásról szólt.

Facebook-bejegyzésben Szél Bernadett egyébként idézte Ángyán József professzort is, aki támogatásáról biztosította és Karikó Katalinnal egyetértve szintén úgy gondolta, józan paraszti ésszel is könnyen belátható, mekkora ostobaság a táblázat, és rossz belegondolni, hogy  „nálunk e »keletmániás táblázatgyártókra« van bízva a járvány kezelése”.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik