Közélet

„Remegő kézzel írtam be az álláshirdetésbe, hogy hosszú távra keresünk felszolgálót”

Farkas Norbert / 24.hu
Farkas Norbert / 24.hu

Csökkentett üzemmódban nyitnak a teraszok szombaton, de még így is vadászni kell a felszolgálókat – erről beszéltek budapesti étteremvezetők a 24.hu-nak azután, hogy Gulyás Gergely miniszter előrevetítette: péntekre meglesz a 3,5 millió beoltott, így szombaton megnyithatnak a vendéglátóhelyek kiülős részei.

Egy belvárosi vendéglátós szerint nagyon nehéz visszacsábítani a régi dolgozókat, akik adott esetben már kertészetekben vagy futárként dolgoznak. Éttermükbe legalább 2-3 ember kellene még a szombati nyitásig, ezért álláshirdetést is feladtak már.

Beleírtam, hogy hosszú távra keresünk embert, pedig erre nincsen semmi garancia. Persze mi szeretnénk, ha valaki sokáig nálunk dolgozna, de sajnos fogalmunk sincs, hogy milyen lesz a vírushelyzet pár hónap múlva.

Természetesen akkor is nyitnak, ha nem tudnak felvenni felszolgálókat szombatig, „majd valahogy megoldjuk” – mondta András.

Szakács akad, de felszolgáló alig – erről egy III. kerületi étterem vezetője beszélt a 24.hu-nak. Szerinte akinek biztos munkája van, az nem akar most a bizonytalanba belevágni. Ráadásul sokan már nem szeretnének visszamenni a hétnapos munkarendbe, éjszakázni a kevés bejelentett fizetésért.

Ki tudja, lesz-e negyedik hullám, vagy hogy életben maradnak-e a vendéglátóhelyek?

– veti fel Roland. De azért úgy látja, nem jön be mindenkinek az árufeltöltés, a futárkodás vagy a pénztár mögött ülés, úgyhogy reménykedik abban, hogy idővel visszatérnek majd a felszolgálóik.

Most egyébként nem is gőzerővel keresnek pincéreket, inkább azokkal nyitnak, akik visszatértek. „Így legalább több az óraszám, több a zseton” – mondja, meg aztán bizonytalan is, hogy mennyi vendég lesz napközben, miután az irodaházakba még várhatóan nem mennek vissza a dolgozók. Este pedig csak fél tízig tarthatnak nyitva a helyek egyelőre, 11 órára pedig mindenkinek haza kell érnie az egy órával meghosszabbított kijárási tilalom kezdetéig.

Megkönnyebbülünk, bárhogy lesz is. Nem várható túl jó idő, de gondolom, mindenki kimozdulna már

– válaszolta arra a kérdésünkre, hogy nagy rohamra számítanak-e szombaton. Az étel is ital beszerzésével viszont szerinte sokuknak meggyűlik most a baja, miután nemcsak a raktár, de a kassza is üres. És persze az is nagy kérdés, megéri-e a vendéglátóhelyeknek a nyitás úgy, hogy fél 10-kor zárniuk kell?

Normál működésnél nálunk a forgalom java lepörög este kilenc-tíz órára, így nekünk ez nem akkora érvágás, mint egy bárnak, ahol sokszor akkor indul be igazán a fogyasztás. Igaz, alapesetben a mi éttermünkben is vannak hétvégén rendezvények, ez a bevételi forrás nekünk is hiányozni fog egyelőre

– teszi hozzá Roland, aki azért azt is megjegyzi, hogy a következő napokra tíz fok körüli hőmérsékleteket mondanak estére, vagyis sokan valószínűleg nem akarnak órákat ülni a szabadban. „Nyáron, akkor szívás a 21:30-as zárás” – summázza az étteremvezető, aki abban bízik, hogy addigra megszűnik a korlátozás. Péntekre ráadásul az is kiderült, hogy az éttermek beltéri részei is megnyithatnak a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt 4 millió beoltottnál, akár már a jövő héten.

Kapcsolódó
A vendéglátósok nem félnek attól, hogy nem lesz vendég a teraszokon
A vendéglátóhelyek november óta túlélésre játszanak, a hét végén viszont nyithatnak végre a teraszok. Különböző profilú budapesti vendéglátóhelyek vezetői nyilatkoztak arról, hogyan készülnek a nyitásra.

Flesch Tamás, a szállodaszövetség elnöke arról beszélt a 24.hu-nak, most derül ki, hogy az általuk prognosztizált munkaerőhiány milyen mértékű lesz. Biztos abban, hogy lesz olyan hely, amelyik a személyzet hiánya miatt nem tud majd kinyitni, ahogyan abban is, hogy a kezdeti időszakot mindenki minimális költségekkel próbálja átvészelni. Flesch az öröm mellett azért óvatosságra int:

Mindenki eufórikus hangulatban van, hogy végre történik valami, hatalmas a motiváció, de ez az időszak még nagyon erősen függ az időjárástól. Reméljük, hogy hamar elérjük a 4 millió beoltottat, és akkor a szállodák és az éttermek belső terei is kinyithatnak.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik