Közélet

Élesítenék a kórházi megbízhatósági vizsgálatokat

Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
Ivándi-Szabó Balázs / 24.hu
A Párbeszéd frakcióvezetője Pintér Sándor belügyminisztertől vár magyarázatot.

Szabó Tímeát aggódó egészségügyi dolgozók keresték meg, mert  munkáltatójuk úgynevezett megbízhatósági vizsgálattal kapcsolatos nyilatkozatot akar velük aláíratni. Olyan levelet kaptak, amelyben az áll: a dolgozó tudomásul veszi,

  • hogy a rendőrségről szóló törvény (Rtv.) alapján „védett állomány tagjának” minősül,
  • munkavégzése az Rtv. alapján „megbízhatósági vizsgálat” alá vonható.

A cél annak megállapítása, eleget tesznek-e a jogszabályban előírt hivatali kötelezettségeiknek. Szabó Tímea arra vár magyarázatot a  Pintér Sándor belügyminisztertől, miért kell ilyen nyilatkozatot aláírni. Mi közük az egészségügyi dolgozóknak a rendőrségről szóló törvényhez?

A Párbeszéd frakcióvezetője előzőleg Facebook-oldalán hozta nyilvánosságra, milyen „ijesztő” leveleket kapott kórházi dolgozóktól. Azokból az derül ki, aki megtagadja, hogy rendőrségi „megbízhatósági vizsgálat” alá vonják, azonnal kirúghatják, mert az egészségügyi szolgálati jogviszony fenntartásának feltétele a hozzájárulás az ellenőrzéshez.

A politikus emlékeztetett rá, a vizsgálattal az orvos/kórházi dolgozó önként hozzájárul, hogy lehallgassák a telefonját, adatokat/információkat gyűjtsenek róla, azaz ahhoz, hogy gyakorlatilag megszűnik a magánszférája.

Szabó Tímea érthetetlennek nevezte a lépést a koronavírus-járvány közepén, amikor a teljesen kizsigerelt egészségügyi dolgozók közül egyébként is sokan felmondtak az új szolgálati jogviszonyról szóló törvény miatt.

A dolgozóktól most kért nyilatkozatok hátterében egyébként vélhetően a hálapénzzel kapcsolatos új szabályok állhatnak. Mint korábban megírtuk, az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló törvény életbe lépésekor módosult a rendőrségről szóló törvény, az a rendvédelmi szervek védelmi szolgálatának hatáskörét azokra is  kiterjesztette, akik elfogadják az egészségügyi szolgálati jogviszonyt.

Kapcsolódó
Névtelen bejelentés alapján, próbavesztegetéssel is vizsgálhatják az egészségügyi dolgozókat
Titkosszolgálati eszközöket is bevet a Nemzeti Védelmi Szolgálat a hálapénz ellen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik