Közélet koronavírus

Szerdán kapnak SMS-t azok, akik időpontot foglalhatnak a jövő heti oltásokra, négy város érintett

24.hu
24.hu

Az operatív törzs szerdai tájékoztatóját az országos oltási munkacsoport vezetője, György István államtitkár kezdte, elmondta, a járványügyi adatok javulnak, ám ez nem ad okot a fegyelmezetlenségre, ezért mindenkit a szabályok betartására kért. Közölte, a javulás mögött – mások mellett – az áll, hogy már minden harmadik magyar megkapta az oltást.

Mint mondta, több mint 4,3 millióan regisztráltak az oltásra, kétharmaduk már megkapta a vakcinát. A legszélesebb körben az időseket oltották be, de már a 18-59 év közöttiek is több mint fele megkapta az oltást.

Az államtitkár a következő hetekre vonatkozóan jó hírnek nevezte, hogy négyféle oltóanyagból érkezett, illetve érkezik a héten. Ismertette,

  • hétfőn 68 ezer adag Moderna,
  • szerdán 248 ezer adag Pfizer,
  • szintén szerdán 72 ezer AstraZeneca,
  • továbbá 100 ezer Szputnyik érkezezett,
  • valamint a hétvégén 600 ezer adag Sinopharm vakcinát várnak.

Utóbbiak felét a háziorvosok adják majd be, akik praxisonként 60 adagot kapnak majd, a másik 300 ezer kínai vakcinát oltópontokon adják majd be.

Az államtitkár beszélt arról az oltási kísérletről, amit szerda délelőtt jelentett be a kormány. E szerint 70 ezer regisztrált személy kap SMS-t még szerdán. Az üzenetben egy kódot kap mindenki, amelynek segítségével egy – szintén az SMS-ben megadott – weboldalon tud oltási időpontot foglalni jövő hét hétfőre, keddre vagy szerdára.

Ezeket az oltásokat Pécsett, Debrecenben, Szegeden és Budapesten az egyetemi kórházak oltópontján vehetik majd fel. 

György István megismételte, ha sikeres lesz a kísérlet széles körben kiterjesztik majd az időpont foglalási rendszert.

Az országos tiszti főorvos a sajtótájékoztatón szintén arról beszélt, hogy kedvezően alakulnak a járványadatok. Mint mondta, „magasan platózunk” ugyan, de csökkenőben van az új és az aktív fertőzöttek száma is. Müller Cecília megismételte a szerda reggel közölt járványügyi adatokat.

Beszélt arról is, hogy noha csökken a kórházban ápoltak száma, lassú csökkenés látható, mert hosszabb a felépülés az új koronavírus variánsok miatt. Sokféle kezelésre van szüksége a betegeknek, és a rehabilitáció is hosszabb – tette hozzá. Elmondta örvendetes, és kivételes, hogy a jövő héten a Magyarországon használt ötféle oltás mindegyikéből elérhető lesz a jövő héten az oltópontokon.

Mint megírtuk, egy kormányhivatali levél szerint külön díjazás jár a háziorvosoknak, ha kínai vakcinával oltanak. Erre az országos tiszti főorvos azt mondta, függetlenül attól, hogy melyik vakcinával oltanak a háziorvosok jogszabály szerint akkor jár pluszjuttatás, ha az oltást a szabadnapjukon végzik.

Kiss Róbert rendőr alezredes, a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs ügyeleti központjának munkatársa elmondta, az elmúlt 24 órában 623 személlyel szemben volt intézkedés a maszkviselési szabályok megsértése miatt. Eddig több mint 56 ezer intézkedés volt e szabályok megsértése miatt. Ismertette azt is, hogy az elmúlt napon 227 személlyel szemben, eddig összesen 64 ezer esetben intézkedtek a kijárási tilalom megsértése miatt. Továbbá elmondta, hogy 42 ezren vannak hatósági házi karanténban, közülük 4 ezer személy esetében az elmúlt 24 órában rendelték el azt.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik