Közélet

Szél Bernadett: Áder János igenis tehetne a kitüntetések visszavonásáért

Bruzák Noémi / MTI
Bruzák Noémi / MTI
„Mégis hány harmad kell ahhoz, hogy helyre tegyenek egy rasszista-szexista alakot?!” Szél Bernadett szerint nem eszköz nincs, hanem bátorság.

A független parlamenti képviselő arra reagált, hogy az államfő hivatala szerint a hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, Áder Jánosnak „jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs” a szegedi professzor botránya ügyében.

Üzenem a Sándor-palotába: az ég szerelmére, a köztársasági elnöknek törvény-kezdeményezési joga van!

Ezt írta Facebook-oldalán Szél Bernadett, aki elég indulatosan jelezte, milyen álságosnak tartja azt a hivatalos indoklást, amely alapján egyébként Áder János a nőket zaklató, kirúgott debreceni dékán kitüntetését sem kéri vissza.

Kapcsolódó
„Tudták, mit csinál a nőkkel, de félrenéztek. Nekem ütnöm kellett, hogy elengedjen”
Januárban még csak annyit tudtunk, hogy folyt egy etikai vizsgálat Bálint Péterrel, a Debreceni Egyetem korábbi, államilag kitüntetett dékánjával szemben, és az elmarasztalta az írót. Cikkünk után azonban többen jelentkeztek, és megrázó történeteket meséltek.
Kapcsolódó
„Utálom a cigányokat, de a Győzikét végképp” – hallgatók szerint rasszista, szexista kijelentéseket tett az SZTE egyik oktatója
Négy hallgató bepanaszolta Gulyást. Az oktató szerint akinek nem tetszik a polgári konzervatív értékrend, az azonnal adja le az óráját.

Gulyás László professzor, a Magyarságkutató Intézet tudományos tanácsadója március 15-én kapta meg a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést Áder Jánostól, akitől a független képviselő többet várna annál, hogy

szomorúan néz, és »elfelejti« megemlíteni, hogy ő bizony tud törvényalkotást kezdeményezni? Vagyis tudNA, ha akarNA?

Szél Bernadett hazugságnak nevezi, hogy az államfő eszköztelen.

Végül is »csak« egy köztársasági elnök, az ég szerelmére! Nem kegyeskedne megmozdítani a kisujját, hogy felkérje jogalkotásra a mélyen tisztelt országgyűlést? Vagy valamelyik fideszest, aki szerint nem oké így beszélni?! Mégis hány harmad kell ahhoz, hogy helyre tegyenek egy rasszista-szexista alakot?

Szerinte nem eszköz nincs, hanem bátorság.

Szél Bernadett felidézte, ha a fideszesek komolyan gondolják, hogy amit a szegedi professzor mondott az vállalhatatlan, akkor nincs más választásuk, mint támogatni hiánypótló törvényjavaslatát, amit azért nyújtott be, mert a Fidesz 2011-ben eltörölte annak a  lehetőségét, hogy érdemtelenné válás esetén vissza lehessen vonni állami kitüntetést.

Kapcsolódó
Szél Bernadett elvenné a szegedi professzor lovagkeresztjét
A független képviselő Gulyás László miatt törvényjavaslatot nyújtott be. 

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik