Közélet

Megszólalt Áder a szegedi professzor botrányával kapcsolatban

Megkérdezték a kitüntetésről is.

Áder János hivatalához fordult a Népszava a szegedi egyetemen tanító Gulyás László ügyével kapcsolatban. A professzorról egy héttel ezelőtt írta meg a Szeged.hu, hogy több tanítványa is bepanaszolta rasszista, homofób és szexista megjegyzései miatt. Gulyás többek között azt mondta, hogy ő Kamala Harrist, az USA alelnökét „csak egy fekete ribancnak” szólítja, illetve, hogy utálja a cigányokat.

A professzornak március 15-én a köztársasági elnök a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést adományozta a „magyarság történetével kapcsolatos kimagasló színvonalú kutatásai, jelentős oktatói és tudományszervezői tevékenysége, valamint a nemzeti, polgári értékrendet közvetítő publikációi” elismerébseként. Ezért a Népszava megkérdezte Ádertől, hogy utólag méltónak tartja-e a kitüntetésre Gulyást, ha pedig nem készül-e lépéseket tenni az ügyben.

Az államfő hivatala arról tájékoztatta a Népszavát, hogy az alaptörvény vonatkozó pontja, továbbá a Magyarország címerének és zászlajának használatáról, valamint állami kitüntetéseiről szóló 2011-es törvény alapján a miniszterelnök előterjesztésére a köztársasági elnök adományozza az állami kitüntetéseket. A hatályos szabályozás alapján állami kitüntetés visszavonására nincs mód, ezért az „államfőnek tehát jogi kötelezettségből származó tennivalója nincs”. A válaszban ugyanakkor az is szerepelt, hogy

ha valóban az hangzott el az egyetemi katedrán, ami a tudósításokban olvasható, az Áder János köztársasági elnök szerint minősíthetetlen.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik