Közélet koronavírus

Szerdán már több koronavírusos beteget kezeltek a győri kórházban, mint ahány ellátását vállalni tudták

Krizsán Csaba / MTI
Krizsán Csaba / MTI

Interjút adott a GyőrPlusz magazinnak dr. Jávor László, a győri Petz Aladár Megyei Kórház igazgatója, a cikket az Úgytudjuk.hu szemlézte. A kórházigazgató elmondta: Orbán Viktor a hét elején minden koronavírus-ellátásban résztvevő kórház vezetőjével beszélt, és azt kérdezte, hogy mennyi beteg ellátását tudják vállalni.

Jávor 360 beteg megfelelő ellátását jelezte a miniszterelnöknek maximumként,

de már szerdán 371 covidos fekvőbetegük volt, akik közül hatvanan szorultak lélegeztetésre.

Jávor László szerint szinte az egész kórház a járványra rendezkedett be, de a halaszthatatlan onkológiai, kardiológiai és más sürgős eseteket ellátják.

„Előbb-utóbb elkerülhetetlennek látom, hogy oda – vagy más alacsonyabb Covid-telítettségű környező megyékbe – tudjuk irányítani a betegeket azokból az intézményekből, amelyek már nem képesek több embert fogadni. Az is megoldás lehetne, ha ideiglenesen onnan hoznának át szakembereket a teljesen telített kórházakba” – fogalmazott az igazgató. Covidos gyerekeket is kezelnek Győrben, a beszélgetésben elhangzottak szerint egyre többet: szerdán hét gyerek volt Covid-osztályon, kettő pedig intenzíven.

Az egészségügyi dolgozókon órási a nyomás, „a második hullám novemberi csúcspontjához képest is sokkal nagyobb a terhelés”, mondta a főigazgató, ráadásul az oltások egy részét is az ő orvosaik adják be. A győri kórházban az új szolgálati jogviszonyra az orvosok 98, a nővérek több mint 97 százaléka leszerződött.

„Ez százalékosan jó arány, de minden egyes szakember nagyon hiányzik a rendszerből. A kórház szakembergárdája szinte emberfeletti erővel dolgozik a betegek megmentése, gyógyítása érdekében” – fogalmazott.

Koronavírus

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik