Közélet europoli

A Fidesz azért lépett ki a Néppártból, mert az túl baloldali

Ők a demokratikus jobboldalhoz akarnak tartozni.

Csütörtökön a Twitteren jelentette be Novák Katalin, hogy a Fidesz kilép az Európai Néppártból (EPP). A politikus viszont csak este, a Facebookon indokolta meg a döntést.

A bejegyzés szerint a 2015-ös bevándorlási válság idején kiderült, hogy „a Néppárt a migráció támogatásában látja a jövőt, a magyarok azonban elutasították azt, és egyértelművé tettük, hogy nem szeretnénk azon országok sorsára jutni, ahol már visszafordíthatatlanná vált a tömeges bevándorlás hatása”.

Novák azt is írta, hogy most, amikor „a koronavírus-járvány elleni védekezés köti le a döntéshozók minden energiáját” és az EPP-nek „az uniós vakcinabeszerzés körüli problémákra” kellene megoldást keresnie, „titokban olyan alapszabály-módosítást készítettek, amely lehetővé tette, hogy a demokratikusan megválasztott fideszes képviselőket megfosszák képviselői jogaik gyakorlásától”.

Az elmúlt években kiderült, hogy a legtöbb kérdésben az Európai Néppárt már baloldali értékeket képvisel,

emelte ki Novák, a Fidesz pedig ezzel nem tud azonosulni. A magyar kormánypárt – írja a politikus – „az európai demokratikus jobboldalhoz tartozik, amelynek újjáépítése szükségessé vált”.

A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európai Parlament kommunikáció területére vonatkozó támogatási programja keretében valósult meg. Előkészítésében az Európai Parlament nem vett részt, és semmilyen felelősséget vagy kötelezettséget nem vállal a projekt keretében nyilvánosságra hozott információkért és álláspontokért, amelyekért kizárólag a szerzők, a megkérdezett személyek, a program szerkesztői és terjesztői felelősek az alkalmazandó jognak megfelelően. Az Európai Parlament nem felel a projekt megvalósításából esetlegesen származó közvetlen vagy közvetett károkért sem.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik