MTI/Vasvári Tamás
Közélet koronavírus

„Erre nincs egy jobb szövegünk?” – Nem követett el bűncselekményt Müller Cecília

Levelet hozott a postás, megérkezett a Müller Cecília-féle „erre nincs egy jobb szövegünk?” kapcsán beadott feljelentés rendőrségi elutasítása, írja Facebook-oldalán Szél Bernadett országgyűlési képviselő.

Mint írta, a BRFK bűnüldözési osztálya ügyvédi szolgáltatását kapta a tiszti főorvos asszony. Azt ugyan nem tudták, hogy ilyen is van, de legalább ez is kiderült.

A rendőrség alternatív valóságában Müller csak jogászkodott, és a felesleges ismétléseket akarta megspórolni azzal, hogy arra kérte kollégáit, hivatkozzanak egyszerűen a jogszabályra. Az „erre nincs egy jobb szövegünk?” kérdéssel még véletlenül sem kiutat keresett szorult (és jogellenes) helyzetéből, amiben sorozatosan mondvacsinált okokkal löki félre a közérdekű adatkéréseket, hanem jogilag érezte túl terjengősnek a szöveget

– részletezi a rendőrség levelét a politikus.

Szél Bernadett fotón részletet is közölt a válaszból. Eszerint a feljelentők által hivatkozott törvényi jogszabály szerint a közérdekű adatok megismerésére irányuló igénynek az adatot kezelő közfeladatot ellátó szerv az igény beérkezését követő legrövidebb idő alatt, legfeljebb azonban 15 napon belül eleget tesz. Ezt úgy módosította a kormányrendelet, hogy az igény beérkezését követő 45 napon belül kell ezen igényléseknek eleget tenni.

Szél azt írta, a mosdatást köszönik, és egyben jelezte, sajnos továbbra is minden adatkérésük esetén 3 hónapot kell várniuk a válaszra, és akkor sem az aktuális, hanem a 3 hónappal korábbi számokat kapják meg.

Magyarországon a tisztifőorvos és minden kormánytag arra hivatkozva tart vissza érdemi információkat, hogy nincs idejük például a szociális otthonok fertőzöttségi adatait kikeresni. Pedig az érdemi tájékoztatás és a járvány elleni védekezés nem egymást kizáró, hanem éppen egymást feltételező dolgok. Minden országban, ahol sikeresen védekezett a kormány, végig átlátható volt a kormányzati munka és korrekt a tájékoztatás. Ezt láthatóan a rendőrség sem érti, mert azt is írják, sok a dolga a tisztifőorvos asszonynak, ezért “alappal merülhet fel” a hosszabbítás indokoltsága

– fogalmazott a képviselő.

A rendőrségnek is üzente, hogy a tájékoztatás nem akadályozza, hanem segíti a védekezést.

Minél többet tudunk a járvány terjedéséről, a szociális otthonok fertőzöttségéről, vagy a növekvő családon belüli erőszakról, annál jobban tudunk védekezni ellene. Ennek konszenzusos kérdésnek kellene lenni Magyarországon. Komoly kormányzási hiba, hogy nem az

– írta.

Ha kommentelni, beszélgetni, vitatkozni szeretnél, vagy csak megosztanád a véleményedet másokkal, a 24.hu Facebook-oldalán teheted meg. Ha bővebben olvasnál az okokról, itt találsz válaszokat.

A cikkhez ide kattintva szólhatsz hozzá.
24-logo

Engedélyezi, hogy a 24.hu értesítéseket
küldjön Önnek a kiemelt hírekről?
Az értesítések bármikor kikapcsolhatók
a böngésző beállításaiban.