Közélet koronavírus

A digitális oktatás idején is bejárnak dolgozni az iskolaőrök

Kászoni Tamás / MTI
Kászoni Tamás / MTI

Csaknem ötszáz iskolában álltak munkába tavaly szeptemberben az iskolaőrök. November óta online oktatás zajlik a középiskolákban, hétfőtől pedig egy hónapra kiürülnek az általános iskolák is, ezért a Magyar Nemzet rákérdezett a rendőrségnél, hogy ez mennyiben befolyásolja az iskolaőrök tevékenységét.

A lap a rendőrségtől megtudta, hogy a digitális átállás őszi elrendelésekor körbekérdezték az igazgatókat, hogy továbbra is igényt tartanak-e az iskolaőrök napi szintű szolgálatára. Az iskolák többségében kérték, hogy maradjon az iskolaőr, mert a kiscsoportos konzultációk vagy a szakmai gyakorlatok zavartalan megtartását így látják biztosítottnak. Az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) közlése szerint azokat sem kellett elbocsátani, akikre nem volt helyben szükség: , ilyen esetekben átvezényelték az illetőt másik iskolába – úgynevezett társ­iskolaőrnek –, és vannak néhányan, akik ideiglenesen a helyi rendőrkapitányságon kaptak bűnmegelőzési feladatokat. Mindkét esetben csak a digitális munkarend végéig.

Az online oktatásra történő átállás egyébként összesen 73 iskolaőrt érintett eddig, a következő hónap során pedig várhatóan még többen kapnak pótfeladatokat az iskolazár kiterjesztése miatt.

Az ORFK kitért arra is, hogy az iskolaőrség állománya még mindig nincs teljesen feltöltve, a legnagyobb létszám-hiány Budapesten és Pest megyében mutatkozik. A feladatellátás zavartalanságának biztosítása érdekében ezért országos szinten folyamatos a toborzás és az iskolaőri hivatás népszerűsítése.

Kapcsolódó
Megfékezheti az iskolai erőszakot a gumibot, a bilincs vagy a gázspray?
Akármennyi iskolaőrt is vezényel a kormány az iskolákba, amíg a társadalomnak a családon belüli erőszakhoz, gyerekbántalmazáshoz való hozzáállása nem változik, addig az iskolai erőszak sem fog csökkenni.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik