Közélet koronavírus

A járvány tovább rontott a nők helyzetén

Müller / MTI / EPA / MSC /
Müller / MTI / EPA / MSC /
Az ENSZ-főtitkár szerint több női vezetővel boldogabb lenne a jövő. Nőnap alkalmából hatpontos cselekvési tervvel ált elő.

A válság női arca című, a Népszavában megjelent cikkében Antonio Guterres arra hívja fel a figyelmet, hogy a koronavírus-járvány tovább súlyosbította a nők helyzetét, a nemek közötti egyenlőség eddigi eredményei gyakorlatilag megsemmisültek.

Az ENSZ-főtitkár az általános gondok felsorolása mellett külön kitér rá, hogy a nők a válság miatt 24 százalékkal nagyobb eséllyel lesznek állástalanok, a nemek közti fizetési szakadék mélyül.

Közben a járvány

egy másik kórt is gerjesztett világszerte, a nők elleni erőszakét, ugrásszerűen emelkedő családon belüli bántalmazással, emberkereskedelemmel, szexuális kizsákmányolással és kényszerházasságokkal.

Kapcsolódó
ENSZ: Az otthon az egyik legveszélyesebb hely a nők számára
Naponta száznál is több nőt öl meg valamelyik családtagja.

Az ENSZ-főtitkár szerint több nő kellene vezetői pozíciókba, hiszen az adatok szerint tavaly az általuk irányított országokban

alacsonyabb volt a vírus terjedésének aránya, és jobb helyzetből indulnak neki a helyreállításnak. (…) Ahol kormányzati vezető szerepet játszanak a nők, ott többet áldoznak a szociális védőhálóra, valamint látványosabban lépnek fel a szegénység ellen.

Antonio Guterres úgy véli, jobb lenne a jövő, ha több nő politizálna, ha a támogató, ösztönző csomagok főleg őket segítenék, hiszen

a formális gazdaság csak azért működőképes, mert a nők fizetetlen gondozási munkájára támaszkodik.

Az ENSZ-főtitkár cikkében hat kulcsfontosságú pillért ajánlott az országok vezetőinek figyelmébe:

  1. Speciális rendelkezésekkel, kvótákkal biztosítsák a nők egyenlő részvételét a cégek irányítótestületeitől a parlamentekig, a felsőoktatástól a közintézményekig.
  2. Fektessenek be nagyobb mértékben a gondozási ágazatba és a szociális védőrendszerbe, definiálják újra a bruttó hazai termék fogalmát, hogy abban a házimunka is látható és figyelembe vehető legyen.
  3. Mozdítsák el az akadályokat a nők teljes részvétele elől a gazdaságban, ideértve a munkaerőpiachoz való hozzáférést, a tulajdonosi jogokat, a célzott hitelezést és befektetést.
  4. Helyezzék hatályon kívül az összes diszkriminatív törvényt a foglalkoztatástól és a földtulajdoni jogoktól a személyes státuszig és az erőszaktól való védelemig.
  5. Minden ország foglaljon törvénybe vészhelyzeti tervet a nők elleni erőszak megszüntetéséért, amelyhez támogatást, szakpolitikákat és politikai szándékot kell rendelnie.
  6. Változtassák meg a gondolkodásmódot, tájékoztassák a közvéleményt és mutassanak rá a rendszerszintű előítéletekre.

Az ENSZ-főtitkár szerint itt az idő, hogy a világ egyenlő jövőt építsen, maga mögött hagyja a nemzedékek óta rögzült, rendszerszintű diszkriminációt.

Kiemelt kép: A müncheni nemzetközi biztonságpolitikai konferencia (MSC) által közreadott képen Antonio Guterres ENSZ-főtitkár (a kivetítőn) élő televíziós fórumon vesz részt 2021. február 19-én.

Ajánlott videó

Nézd meg a legfrissebb cikkeinket a címlapon!
Olvasói sztorik