Közélet

Megállapodtak az orvosokkal, működni fog a debreceni traumatológiai ellátás

Balogh Zoltán / MTI
Balogh Zoltán / MTI

Komoly gondot okoz az egészségügyi dolgozókra lényegében ráerőszakolt új jogviszony és az új munkaszerződés. Március 1-jétől, tehát nem egészen egy hét múlva megszűnik az addigi közalkalmazotti jogviszony, helyette lesz az egészségügyi szolgálati jogviszony, az orvosoknak, ápolóknak új munkaszerződést kell aláírniuk – aki ezt nem teszi, annak mennie kell.

A Debreceni Egyetem klinikáján nem hajlandók aláírni új szerződésüket jelenlegi formájában a traumatológiai és kézsebészeti osztály dolgozói – derül ki a Telex által megszerzett, Szabó Zoltánnak, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ elnökének és Ónodi-Szűcs Zoltán stratégiai és gazdasági alelnöknek címzett hétfői levélből. A levél megfogalmazói azonnali egyeztetést kérnek a klinika vezetőitől, máskülönben március elsejétől megszűnik a Hajdú-Bihar megyei traumatológiai ellátás – áll a levélben.

Az új jogviszony ugyan magasabb alapfizetést ad, de jelenleg bizonytalan, mi lesz a különböző szakmák által korábban kialkudott pótlékok és egyéb bérkiegészítések sorsa. A traumatológusok például néhány más orvosi szakmával (pl. aneszteziológusok, sürgősségi orvosok) együtt 2019 óta fix díjként kaptak jelentős pluszpénzt a fizetésük mellé

– világítja meg a traumatológusok mostani problémáját az új munkaszerződéssel és jogviszonnyal a portál.

Az orvosok másik kifogása a levél szerint, hogy a munkaszerződés tervezete „rögzíti az önként vállalt többletmunkáért járó díjazást az országos kórházi főigazgató utasításának megfelelően, ezzel szakmánk nem tud egyetérteni”.

Az új jogviszony alatt ugyan az alapbér nőne érdemben, ám az ügyeleti pénzek jelentősen csökkennének, az ügyeleti órabér kevesebb lenne, mint az alapbér órabére.

Frissítünk!

Cikkünk megjelenését követően a Debreceni Egyetem sajtóirodája a Telex megkeresésére közölte: rendezte a vitás kérdéseket a Debreceni Egyetem Klinikai Központjának vezetése a traumatológiai és kézsebészeti osztály szakorvosaival. Ezzel minden akadály elhárult az elől, hogy a Klinikai Központban folyó traumatológiai betegellátás és szakmai munka március 1-től is zavartalanul folytatódjon. Mint írták: a dolgozóknak február 28-án éjfélig kell nyilatkozniuk arról, hogy elfogadják-e az új szerződésüket.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik