Közélet koronavírus

Orbán: Nagyon veszélyes pillanatban vagyunk

Mohai Balázs / MTI
Mohai Balázs / MTI

Cikkünket frissítjük.

A péntek reggeli adatok is alátámasztják azt, amiről Müller Cecília csütörtökön beszélt, itt a harmadik hullám – mondta Orbán Viktor a Kossuth rádióban péntek reggel. A miniszterelnök ismertette a friss járványügyi adatokat:

3093 új fertőzöttet regisztráltak, 110-en elhunytak. A kórházban lévők száma folyamatosan emelkedik, jelenleg 4024 fő, lélegeztetőgépen pedig 352-en vannak.

Orbán jelezte: ezek önmagukban sem jó számok, de ráadásul a tendenciájuk különösen rossz.

Egy nagyon veszélyes pillanatban vagyunk

– összegzett annak fényében, hogy egyrészt már rendelkezésre állnak oltások, de itt a harmadik hullám, így a miniszterelnök szerint két dolog fut versenyt egymással: ha több embert oltanak be, életeket nyerünk, ha a harmadik hullám görbéje lesz erősebb, életeket vesztünk.

Orbán szerint a magyar egészségügy kivételesen erős, bírni fogja a ránehezedő terhelést. Az operatív törzs tájékoztatása szerint ha most 20 ezer embernek kellene Covid-ellátást biztosítani, erre képes lenne a rendszer, a miniszterelnök szerint nagyok a tartalékaink.

A miniszterelnök ismertette: jelenleg 391 ezer olyan személy van, aki már legalább az első oltást megkapja, ez a számítások szerint hamarosan 441 ezer lesz. Innen egy nagy ugrás várható, március elejére pedig 1 millió 225 ezer, míg április elejére 2 millió 582 ezer beoltott emberrel kalkulálnak. Hangsúlyozta: húsvétra mindenkit be tudnak oltani, aki máig regisztrált.

Mindannyian Müller Cecília kezében vagyunk

– jegyezte meg a kínai vakcinával kapcsolatban. Elmondása szerint az országos tiszti főorvos annyit mondott, „jól halad”, Orbán úgy látja, megfeszített munkával dolgoznak a járványügyi szakemberek.

A szerdán elindult nemzeti konzultáció kapcsán Orbán jelezte: az újraindítás minden döntéséért a felelősséget a kormány vállalja, ugyanakkor jelezte: az a jó döntés, amibe minél több embert be tudnak vonni. Egy nap alatt egyébként 120 ezren töltötték ki a kérdőívet.

Ajánlott videó

Olvasói sztorik